Svijet

Više od 300 ljudi ubijeno je u borbi za Amazonsku zemlju

Više od 300 osoba ubijeno je u posljednjoj deceniji u sukobima zbog korištenja zemljišta i resursa u Amazoniji povezanih sa kriminalnim organizacijama koje profitiraju od ilegalnog krčenja šuma, objavljeno je u utorak u izvještaju “Hjuman rajt voča” (HRW).

Amazon- N1

Samo 14 slučajeva završilo je na sudu, objavila je neprofitna organizacija u izvještaju utemeljenom na 170 intervjua.

– To zaista pokazuje koliki je nivo nekažnjavanja. Istraga i odgovornost su zaista podbacili – rekao je Cesar Munoz, viši istražitelj HRW za Rojters.

Kancelarija brazilskog predsjednika nije odgovorila na upit za komentar.

Oko 60 odsto amazonskih prašuma koje se smatraju ključnim u borbi protiv klimatskih promjena nalazi se u Brazilu. Ove godine je naglo poraslo uništavanje šuma, a zbog najvećeg broja požara od 2010. godine širom svijeta osuđuje se politika predsjednika Žaira Bolsonara koji zagovara otvaranje Amazonije za razvoj.
HRW obišao je nekoliko brazilskih država od 2017. do prve polovine 2019. godine i u objavljenom izvještaju utvrdio da je gotovo pola ubistava povezano sa krčenjem šuma u sjevernoj državi Pari.

U gradu Novo Progreso u Pari tužioci sumnjaju da je koordinirana grupa 10. avgust zapalila šume i pašnjake.

Bolsonaro je oslabio brazilsku agenciju za zaštitu okoline Ibamu, smanjio joj budžet za 25 odsto i ograničio terenske službenike da unište opremu onih koji počine krivična djela protiv okoline.

Bivša ministarka za okolinu i predsjednička kandidatkinja Marina Silva rekla je da je izvještaj dokaz zaostajanja Brazila po pitanju zaštite okoline, prenosi “Jutarnjilist“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh