Svijet

Suša u Africi: Slon koračao ka vodi iscrpljen od žeđi i onda pao nadomak cilja

Izmoren od gladi i žeđi, slon se borio da dođe do vode u afričkom rezervatu za divlje životinje Mana bazeni, međutim, zaglavio se u blatu i iako ga je osoblje parka oslobodilo on je uginuo.

Afrika- AP

Samo nekoliko metara dalje ležao je uginuli bivo koji je, takođe, izvučen iz blata, ali su ga napali gladni lavovi, prenosi AP slike iz Zimbabvea koji je pogođen nevjerovatnom sušom.

Slonovi, zebre, nilski konji, impale, bivoli i mnoge druge divlje životinje suočene su sa nedostatkom hrane i vode u Nacionalnom parku Mana bazeni u Zimbabveu, a naziv parka dolazi od četiri bazena vode koje obično puni rijeka Zambezi svake kišne sezone i gdje tradicionalno divlje životinje piju vodu.

Afrika- AP

Podaci Nacionalnih parkova i Uprave za zaštitu života u divljini u Zimbabveu pokazuju da je u posljednja dva mjeseca najmanje 105 slonova uginulo u rezervatima za divlje životinje, od kojih većina u Mana bazenima i u drugom još većem nacionalnom parku Hvange.

Mnogo očajnih životinja luta izrazeći iz parkova da u okolini potraži hranu i vodu.

Mana bazeni, svjetska baština Uneska, u ovo doba godine uobičajeno su izloženi velikim vrućinama i suši, ali je ove godine situacija daleko gora jer su prošlogodišnje kiše bile nedovoljne. Čak je tok rijeke Zambezi smanjen.

Suša u južnoj Africi, međutim, pogađa i ljude, pa se procijenjuje da bi glađu moglo da bude pogođeno čak 11 miliona ljudi u devet zemalja regiona, o čemu govore i podaci Svjetskog programa za hranu, koji, inače, planira veliku distribuciju hrane.

Afrika1- AP

U zemljama južne Afrike normalne količine padavina zabelježene su tokom samo jedne od posljednjih pet sezona, naveo je Svjetski program za hranu.

Sezonske kiše očekuju se uskoro, ali zvaničnici parkova i ljubitelji divljih životinja plaše se da će prevelik broj životinja uginuti prije toga, pa donose hranu kako bi pomogli najugroženijim, a izuzetno teški uslovi ubijedili su vlasti u parku da napuste svoju uobičajenu politiku neintervenisanja, prenosi “Kurir“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh