Svijet

Kako su “ZETOVI” izgladili odnose između Vašingtona i Ankare

Odnosi između Vašingtona i Donalda Trampa sa jedne i Ankare i Redžepa Tajipa Erdogana sa druge strane, naglo su izglađeni poslije prijetećih pisama, teatralnog cjepanja prjetećih pisama, (ne)mogućih sankcija…

No image - Haber.ba

Za to je zaslužan trio zetova, piše Njujork tajms – Erdoganov zet koji je turski ministar finansija, zet najvećeg turskog tajkuna koji je postao poslovni partner Trampove organizacije i Trampov zet, suprug Ivanke Tramp, Džared Kušner.

Njihove pojedinačne ali i zajedničke aktivnosti, stvorile su nove veze između Bijele kuće i Erdoganove palate u Ankari.

U trenutku u kojem kongresmeni sa obe strane kritikuju Trampa zbog pozitivnih istupa u vezi sa Erdoganom posljednjih dana, potpuno je jasno kako su neformalne veze i lični odnosi trojice zetova uticali na kreiranje američke spoljne politike i time na čitav svijet.

“Bekdor diplomatija”, nazvali su to Albajrak i Kušner, koji ne kriju da su povezani.

Tramp je svojim odnosom prema Turskoj potpuno zbunio čak i svoje saradnike iz redova republikanaca. Prvo se usaglasio sa Erdoganom u vezi sa povlačenjem američkih trupa iz sjeveroistočne Sirije, a onda je prijetio sankcijama.

Za to vrijeme, zetovi su nesmetano nastavili saradnju.

I to nije prvi put da Trampovi lični i porodični odnosi utiču na spoljnu politiku Sjedinjenih Američkih Država, piše Njujork tajms. Upravo je Kušner gradio dobre neformalne odnose sa Mohamedom bin Salmanom, saudijskim prestolonaslednikom i de facto vladarem.

“Tramp je u nekoliko slučajeva formalne odnose dve države zamjenio ličnim i porodičnim. To u ovom slučaju Erdoganu sigurno odgovara, ali bi trebalo da zabrine Amerikance”, tvrdi Erik Edelman, bivši američki ambasador u Turskoj.

Zanimljivo je da je Tramp u političkom smislu napravio nekoliko strateški loših poteza kada je u pitanju odnos sa Erdoganom – njegovo prijateljstvo sa vladarima Saudijske Arabije, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Izraela – međutim, njegove ekonomske veze sa Turskom i jednim od najvećih turskih tajkuna, jače su od toga.

Kada je Ajdin Dogan želio da izgradi dva nebodera i tržni centar u Istanbulu, njegov zet (zet br. 2 sa početka priče), posavjetovao ga je da potraži stranog partnera i to je bila Trampova poslovna organizacija. Bila je 2012. godina kada je Tramp u Istanbulu prisustvovao svečanosti otvaranja “Tramp kule” i tom prilikom rekao da njegova ćerka Ivanka “obožava Istanbul i gaji čvrsto prijateljstvo sa Mehmetom (zet br. 2)”.

U trenucima kampanje, kada je Tramp govorio o tome da će muslimanima zabraniti ulazak u Sjedinjene Američke Države, Erdogan je tražio da se njegovo ime skloni sa tog nebodera, ali očigledno svi problemi mogu da se prevaziđu kada je u pitanju interes, objašnjava Njujork tajms.

Kada je Tramp postao predsednik, Mehmet Jalcindag bio je veza između Ankare i Vašingtona i tako je ekonomska i lična saradnja postala i politička.

Zetovi su počeli usko da sarađuju tokom 2018. godine i predstavljaju katalizator u veoma promjenljivim odnosima Vašingtona i Ankare.

Kada Erdogan dođe u Bijelu kuću ove nedelje, zet će biti sa njim, prenosi nedeljnik.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh