Svijet

Boris Johnson ne želi novi referendum o nezavisnosti

Premijer Velike Britanije Boris Johnson poručio je premijerki Škotske Nicoli Sturgeon da se neće biti novog referenduma o nezavisnosti i da treba poštovati rezultate referenduma održanog 2014. godine.

Škotska - Vijesti.ba

Iz kabineta premijera Velike Britanije saopšteno je da je Johnson jasno stavio do znanja da se protivi održavanju novog referenduma o nezavisnosti u Škotskoj i da je stao na stranu većine Škota koji ne žele da se vrate podjelama i nesigurnosti.

Sturgeon je ranije izjavila da je vrijeme da Škotska donese odluku o svojoj budućnosti i da će njena zemlja pokrenuti postupak za dobijanje punih ovlaštenja za održavanje referenduma.

Izjava Nicole Sturgeon uslijedila je nakon što je njena Nacionalna stranka Škotske poslije jučerašnjih izbora povećala broj poslanika u Parlamentu Velike Britanije.

Škoti su 2014. godine održali posljednji referendum o nezavisnosti i većina građana je odlučila da želi ostati u zajednici sa Londonom. Novi val ideje o nezavisnosti Škotske došao je nakon referenduma o napuštanju Evropske unije gdje je većina građana Velike Britanije glasala za napuštaje zajednice. Škoti su, s druge strane, velikom većinom bili za EU, pišu “Vijesti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh