Svijet

NATO u Londonu: “Nema važnijeg zadatka od zaustavljanja Kine”

Susreti u Londonu bili su usmjereni na sve veće rivalstvo Sjeveronatlantskog saveza sa Kinom, novim globalnim rivalom koji je mnogo jači i efikasniji nego što je Sovjetski savez ikada bio, kaže general u penziji James Jones, koji je komandovao NATO-om od 2003. do 2006. godine.

NATO u Londonu - Agencije

Strateški cilj je dominacija nad sopstvenim kineskim narodom, ali i nad što većim dijelom ostalog svijeta. Oni to rade na vrlo vješt način, probijajući se i ulažući u zapadne ekonomije, koristeći gotovo kapitalističke metode. Istovremeno se bave cyber špijunažom i krađom intelektualne svojine do savršene efikasnosti – rekao je Jones, prenosi “VOA“.

Kina ima za cilj preuzeti digitalnu infrastrukturu 21. stoljeća uz pomoć svog tehnološkog giganta Huaweija.

Jones predviđa da će Kina iskoristiti svoju već zavidnu poziciju da bi ostvarila svoj krajnji cilj – superiornost nad Amerikom i njenim saveznicama.

Da bi opstala organizacija kao što je NATO, ona mora da funkcioniše preko bezbjednog sistema komunikacija. Ne mogu 10 zemalja da upotrebljavaju Huawei, a ostalih 20 nešto drugo. Taj problem već imamo. Nije nešto što nas čeka za 10 godina, problem je već pred nama – dodaje Jones.

Prema njegovim riječima, utrka za 5G nadmoć sada je jednaka onoj za poizvodnju prve atomske bombe ili slanje čovjeka na Mjesec.

Kina je supersila u usponu, ima četiri puta više stanovništva od SAD-a. Ima srednju klasu koja je veća od cjelokupnog američkog stanovništva. Izuzetno uspješno je iskoristila strane investicije, kao i najsavremeniju tehnologiju Zapada – kaže bivši vrhovni komandant NATO-a Wesley Clark.

Smatra da nema važnijeg zadatka za NATO od izrade kolektivnog plana za zaustavljanje Kine u njenom nastojanju da postigne globalnu nadmoć.

Nema nikakvog smisla da SAD jedine vrše pritisak na Kinu zbog Huaweija, da bi Njemačka ili Francuska ili bilo koja druga NATO saveznica odlučila da nabavi kinesku tehnologiju. To pitanje treba zajednički da rješavamo, bez odlaganja – poručuje Clark.

Poziv Washingtona za većim fokusiranjem na Kinu naišao je na pozitivan odziv u Evropi, gdje raste zabrinutost zbog sve jače ekonomske, vojne i cyber moći Kine.

Po prvi put posvećujemo pažnju Kini, uključujući i moguće rizike i posljedice po našu zajedničku bezbjednost. NATO lideri se slažu da je neophodno da djelujemo kao Savez u cjelini – rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

On je u Londonu posebno istakao da 29-očlani NATO predstavlja polovinu ekonomske i vojne moći u svijetu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh