Svijet

Kralj Abdullah: “Rat između SAD-a i Irana donio bi ‘neizrecivi haos'”

Rat između SAD i Irana donio bi ‘neizrecivi haos’ u svijetu, upozorio je u srijedu jordanski kralj Abdullah II, u govoru evropskim poslanicima o napetostima koje ključaju širom Bliskog istoka.

Kralj Abdullah - Screenshot

Iako su Washington i Teheran trenutno u pat poziciji nakon osvetničkih vojnih akcija tokom protekle dvije sedmice, kralj je poručio Evropskom parlamentu da opasnost nije prošla, piše “Fena”.

Šta ako naredni put nijedna od strana ne uzmakne s ruba ponora, gurajući sviju nas u neizrecivi haos? Sveobuhvatni rat ugrožava stabilnost kompletne regije – kazao je.

Štaviše, to riskira masovnim prekidima kompletnih globalnih ekonomskih tokova i tržišta, i prijeti ponovnim izbijanjem terorizma širom svijeta – izjavio je kralj.

Današnja izjava jedno je u nizu upozorenja kralj Abdullaha, prozapadnog čelnika čija je zemlja raj relativne stabilnosti na Bliskom istoku razdiranom sukobima brojnih lokalnih snaga iza kojih stoje regionalne i svjetske sile, sektaškim nasiljem i suparništvom među silama unutar i van regije.

Tražeći veće čelništvo i ‘strpljivost’ u bavljenju napetostima, Abdullah je izrazio zabrinutost dešavanjima u Siriji i u Iraku.

Šta ako Sirija ostane talac globalnih suparništava i zarobljenica svog građanskog rata? Šta ako vidimo ponovno pojavljivanje Islamske države, i Sirija postane lansirna rampa za napade u ostatku svijeta? – upitao je on.

Previranja u Iraku, kazao je, riskiraju vraćanju te zemlje “začaranom krugu sukoba“.

Također se osvrnuo na Libiju, jednu od gorućih vanjskopolitičkih tema s kojima se suočava EU, skupa s Iranom.

Šta ako Libija potone u sveobuhvatni rat, i na kraju se pretvori u propalu državu? Šta ako Libija postane nova Sirija, samo mnogo bliže kontinentu koji svi vi nazivate svojim domom? – upitao je on, rekavši da se takvim scenarijima treba baviti kako bi se spriječilo da postanu realnost.

Jordanski kralj, koji nosi tradicionalnu titulu ‘čuvara‘ svetih muslimanskih i jevrejskih lokacija u Jerusalemu, također je istaknuo u govoru poslanicima da Izrael pokušava “nametnuti nezamislivo rješenje” u svojim odnosima s Palestincima, dok blijede nade u dvodržavno rješenje tog sukoba koje podržava međunarodna zajednica.

Kazao je da se izraelska izgradnja naselja na okupiranim palestinskim teritorijama i njegov “nemar prema međunarodnom pravu” moraju uzeti u obzir “jer jedna zemlja okreće leđa svom susjedstvu, produbljujući podijele među narodima i vjerama širom svijeta“, prenosi AFP.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh