Svijet

Evropski parlament podržao izlazak Velike Britanije iz EU

Evropski parlament sa 621 glasom “za”, 49 “protiv” i 13 suzdržanih podržao je Sporazum o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije. Odobrenje Evropskog parlamenta i formalni pristanak Vijeća posljednja je zakonska procedura neophodna kako bi Ujedinjeno Kraljevstvo 31. januara u ponoć napustilo Evropsku uniju.

Britanski zastupnici tokom obraćanja, zavisno od svojih političkih opredjeljenja, najavljivali su slavlje za petak u ponoć ili poručivali EU da će se vratiti, prenosi patria.

“Svi smo duboko tužni što smo došli do ovoga da zemlja koja je dugo članica napušta porodicu EU. Uvijek smo potpuno poštivali odluku britanskog naroda. Vi ste naši partneri i saveznici i uvijek ćemo imati bliske odnose. Napuštate EU, ali ćete uvijek biti dio Evrope”, poručio je predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli nakon glasanja.

Evropski parlament za 1. februar planirao je ceremoniju spuštanja zastave Velike Britanije, koja je pored zastava drugih 27 država članica ispred sjedišta Parlamenta u Briselu. Britanska zastava bit će uvrštena u kolekciju Muzeja Evropske historije, koji je u neposrednij blizini Evropskog parlameta u Briselu.

Sporazum o razdruživanju koji su postigle Evropska unija i Velika Britanija predviđa zaštitu prava građana zemalja članica EU koji ostaju u Velikoj Britaniji nakon Brexita i obratno. Dogovorene su i finansijske obaveze koje London mora izmiriti prema Uniji, kao i način budućeg funkcioniranja granice između Irske i Sjeverne Irske.

Evropska komisija trebala bi do marta predstaviti plan za pregovore o budućim odnosima Londona i Brisela.

Izlaskom Velike Britanije iz EU-a promijenit će se sastav i brojnost Evropskog parlamenta, koji će sa 751 pasti na 705 zastupnika.

Po odlasku 73 britanska zastupnika 27 mjesta popunit će zastupnici iz 14 drugih zemalja članica, dok će 46 mjesta sačekati predstavnike “mogućih budućih zemalja članica”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh