Svijet

Grčka u more postavlja plutajuću barijeru kako bi suzbila priliv migranata

Barijera duga 2,7 kilometra nalik na mrežu koju Grčka želi kupiti bit će postavljena kod otoka Lesbos, gdje djeluje nakrcani izbjeglički logor Moria

No image - Haber.ba

Grčka želi postaviti plutajuću barijeru u Egejskom moru kako bi odvratila migrante koji dolaze na obale grčkih otoka preko Turske, saopćili su u četvrtak vladini zvaničnici.

Grčka je služila kao kapija za ulaz u Evropsku uniju za više od milion sirijskih izbjeglica i ostalih migranata u posljednjim godinama. Iako je sporazum EU s Turskom naglo umanjio broj ljudi koji su krenuli na takvo putovanje od 2016. godine, grčki otoci još se nose s nakrcanim izbjegličkim logorima koji su popunjeni daleko više od svojih kapaciteta.

Barijera duga 2,7 kilometra nalik na mrežu koju Grčka želi kupiti bit će postavljena kod otoka Lesbos, gdje djeluje nakrcani izbjeglički logor Moria.

Barijera će se uzdizati 50 centimetara iznad mora i nosit će svjetlosne oznake koje će biti vidljive noću, navodi se u vladinom pozivu firmama da podnesu ponude, dodajući da ima za cilj „suzbiti rastući priliv migranata“.

– Poziv za nabavku plutajućih barijera korak je u pravom smjeru. Vidjet ćemo kakav će rezultat biti, kakav će efekat odvraćanja biti u praksi – izjavio je ministar odbrane Nikos Panagiotopoulos za Skai Radio.

– To će biti prirodna barijera. Ukoliko bude funkcionirala poput one u Evrosu, vjerujem da će biti uspješna – kazao je on, misleći na barijeru od cementa i bodljikave žice koju je Grčka postavila u 2012. duž sjeverne granice s Turskom kako bi zaustavila dolazak migranata.

Rute koje migranti koriste kako bi iz Turske došli do Grčke

Prošle se godine 59.726 migranata i izbjeglica domoglo grčkih obala, sudeći po agenciji UN-aa za izbjeglice UNHCR. Skoro 80 posto ih je stiglo na egejske otoke Chios, Samos i Lesbos.

Zvaničnik ministarstva odbrane izjavio je Reutersu da će barijera biti postavljena sjeverno od Lesbosa, gdje migranti obično pokušavaju preći kratku udaljenost od Turske.piše Fokus

Ukoliko se plutajuća barijera pokaže efikasnom, više djelova će biti dodano i ona bi mogla postati dugačka između 13 i 15 kilometara, saopćio je zvaničnik.

– Trebali bismo je testirati da vidimo daje li rezultate kakve želimo – izjavio je vladin portparol Stelios Petsas zad ANT1 TV, prenosi Reuters


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh