Svijet

Merkel traži poskupljenje mesa: Ne mogu bataci koštati dva eura

Njemačka kancelarka Angela Merkel organizovala je krizni na koji je pozvala menadžere najvećih maloprodajnih lanaca, a glavni zahtev koji je stavila pred njih je da meso pod hitno mora poskupjeti.

No image - Haber.ba

Kancelarka je na sastanak koji je organizovala zajedno sa ministarkom poljoprivrede Julijom Klöckner te ministrom privrede Peterom Altmaierom, pozvani su predstavnici Lidla, Aldija, Rewea te Edeke.

“Pileći bataci u maloprodaji koštaju samo dva eura za kilogram i to je jednostavno nepristojno, to je neizdrživo”, kazala je ministarka Klöckner.

Ministar privrede Altmaier je najavio kako se razmatraju i regulativne mjere, odnosno posebni nameti ako cijena mesa ne bude rasla.

Mediji prenose da se poskupljenje mesa traži da bi se višak zarade prenio na farmere, uzgajivače mesa, te male posrednike u poljoprivredi. Veliki lanci jednostavno ih “gaze” spuštanjem cijena, odnosno uslovljavanjem otkupa proizvodnjom skoro bez zarade.

Na taj način snižene su maloprodajne cijene mesa, ali je ugrožen opstanak cijelog jednog sektora poljoprivredne proizvodnje u Njemačkoj.

Veliki lanci jednostavno idu prema uzgajivačima sa stavom “prihvati ili odbij ponuđenu cijenu”, koja je nerijetko ispod granice isplativosti. Pogotovo kada se uzme u obzir i relativno visok trošak opreme za peradarsku ili svinjogojsku proizvodnju, bez koje je nemoguće postići dovoljno dobru konverziju kako bi cijela proizvodnja bila isplativa.

Slična je situacija i s proizvođačima jaja koji svoje proizvode moraju pakovati u posebnu ambalažu, prema zahtjevima navedena četiri maloprodajna lanca koji drže čak 85 posto tržišta mesa i jaja u Njemačkoj, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh