Svijet

Lideri Zapadnog Balkana na radnoj večeri u Briselu

Predsjednik Evropskog Savjeta Charles Michel organizuje večeras (nedelja, 16. februar) radnu večeru sa liderima Zapadnog Balkana u Briselu.

No image - Haber.ba

Njoj prisustvuju i predsjednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen, predsedavajući EU, hrvatski premijer Andrej Plenković kao i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Joseph Borell.

Ovo je prvi put, da najviši evropski nivo organizuje neformalan sastanak sa liderima iz zemalja regiona. Za predsednika Michela je takođe prvu put da organizuje ovakav format okupljanja sa svim predstavnicima iz regiona, od kad je pre šest meseci preuzeo dužnost šefa EU.

Večeri prisustvuju predsjednici Crne Gore, Milo Đukanović, Kosova Hašim Thaci, Srbije Aleksandar Vučić, kao i premijer Albanije, Edi Rama, te predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić. Iz Severne Makedonije, umesto predsednika Pendarovskog došao je ministar inostranih poslova Nikola Dimitrov jer je Pendarovski ostao u Skoplju zbog danas usvojenih zakona i raspuštanja Sobranja, prenosi RSE.

Posle Minhena i Brisela, Zagreb
Predsatvnici EU i Zapadnog Balkana u Brisel su stigli iz Minhena (Nemačka) gde su od petka prisustvovali međunarodnom bezbjednosnom forumu na čijim marginama je takođe održano više skupova koji se tiču zapadnobalkanskih prilika.

Kako su objasnili zvaničnici iz sedišta EU, cilj organizovanja večere su pripreme samita EU-Zapadni Balkan, koji će biti održan između 6. i 7. maja, u Zagrebu.

Neformalni sastanak sledi nakon prve posete predsednika Charlesa Michela Albaniji i Severnoj Makedoniji, zemljama koje čekaju da dobiju zeleno svetlo za otvaranje pristupnih pregovora, kao i nakon objavljivanja predloga Evropske komisije o novoj metodologiji u vezi sa procesom proširenja.

Većina lidera će ostati i dan kasnije u Briselu, kako bi učestvovali na donatoskoj konferenciji za Albaniju, nakon snažnog zemljotresa koji je pogodio ovu zemlju, u novembru prošle godine.

Predsednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen, kazala je da je ovo važno veče. “Znate da je Zapadni Balkan prioritet naše Komisije i mislim da je naš zajednički strateški interes da imamo zemlje Zapadnog Balkana što je bliže moguće Evropskoj uniji“, rekla je.

Ursula von der Leyen je podsetila da je kolegijum komesara Evropske unije usvojio je novu metodologiju procesa pristupanja EU čija je svrha da se ponovo uspostavi verodostojna perspektiva članstva Zapadnog Balkana. „Metodologija bi u toj revidiranoj formi trebalo da ponovo stvori i vrati poverenje svih strana u ovom procesu i da sa druge strane stvori kredibilnu perspektivu za zemlje Zapdnog Balkana da se vremenom pridruže Evropskoj uniji“, kazala je predsednica EK.

Borell o očekivanjima
Pred početak večere, komesar Borell je izjavio da je u pitanju “još jedan korak na putu evropske perspektive balkanskih država”.

“Stigli smo iz Minhena, gde smo imali priliku da se sastanemo sa predstavnicima svih balkanskih država. Leteo sam avionom zajedno sa ministrom inostranih poslova Severne Makedonije koji me je informisao o značajnim koracima koje su preduzeli u toj državi po pitanju zakona o javnom tužiocu, koji pokazuje rešenost da učine sve što moraju preduzeti u cilju ostvarivanje evropske perspektive. Dakle, danas i sutra ćemo nastaviti da radimo na stvaranju uslova da Evropski savet omogući ostvarivanje evropske perspektive balkanskih država”, kazao je Borell.

On je negativno odgovorio na novinarsko pitanje da li će već sutra imenovati specijalnog izaslanika za pregovore Kosova i Srbije. Pregovore posreduje Evropska unija, a u blokadi su šesnaest meseci od kako je Kosovo uvelo takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH, kao odgovor na kampanju koju vodi Srbija sa ciljem onemogućavanja prijema Kosova u međunarodne institucije.

“Neću sutra predložiti specijalnog predstavnika za dijalog Kosova i Srbije. Zato što taj korak traži određenu pripremu. Moramo da odredimo mandat izaslanika, pripremamo dokumente, ne veruje da će sve to biti moguće uraditi sutra”, kazao je Borell.

Plenković o pripremam za Samit u Zagrebu
Predsjedavajući Evropskom Unijom, hrvatski premijer Andrej Plenković je istakao da je će se večeras uglavnom raspravljati o pripremama za zagrebački samit.

“20 godina nakon prvog samita u Zagrebu, mi smo ponovo najsnažnije stavili na dnevni red pitanje jugoistoka Evrope, pitanje proširenja i pitanje podrške hrvatskim susjednim državama na njihovom putu ka EU”, izjavio je Plenković na početku susreta.

Hrvatski premijer je optimista da će ubrzo doći i do pozitivne odluke o otvaranju pristupnih pregovora između EU i Severne Makedonije kao i Albanije, i to pre zagrebačkog samita, a što će, kako je naveo, “učiniti pozitivnijom cijelu atmoferu u Zagrebu”.

Podsetimo, od 1. januara traje šestomjesečno hrvatsko presjedavanje EU.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh