Svijet

Velika Britanija: Djeci zabranjeno udaranje lopte glavom

Fudbalski savezi Engleske, Škotske i Sjeverne Irske zabranili su djeci do 12 godina udaranje lopte glavom na treninzima nakon ispitivanja koja su utvrdila da su bivši fudbalski profesionalci izloženi većoj opasnosti od demencije.

Dječak - Twitter

Ograničen je i broj treninga na kojima će se udarati lopta glavom za starije uzraste, pa će na primjer djeca od 12 do 15 godina samo jednom sedmično smjeti na treninzima udarati loptu glavom.

Iz Engleskog fudbalskog saveza poručili su da će nove smjernice stupiti na snagu odmah, ali neće preporučiti odustajanje od igranja glavom tokom omladinskih utakmica, prenosi “Fena”.

Ovu odluku donijeli su nakon što su objavljeni rezultati studije fudbalskog uticaja na životno zdravlje i rizik od demencije (FIELD) koju je proveo Univerzitet Glasgov, a podržao škotski FA.

U istraživanju je analizirana medicinska dokumentacija 7.676 muškaraca koji su igrali profesionalni fudbal u Škotskoj, rođenih između 1900. i 1976. Otkriveno je da je demencija jedan od uzroka smrti 11 odsto umrlih bivših fudbalera u poređenju s oko 3 odsto za sociodemografski podudarni uzorak.

Fudbaleri imaju pet puta više šanse oboljeti od Alcheimerove bolesti, četiri puta više od bolesti motornog neurona kao što su Amiotrofična lateralna skleroza (ALS) ili Lou Gehrigova bolest, dva puta više od Parkinsonove bolesti te na kraju tri i po puta više šansi da će biti dementni.

Premda škotska studija nije izričito potvrdila da je udaranje lopte glavom uzrok povećanih degenerativnih neurokognitivnih bolesti kod fudbalera, odluka je donesena kako bi se “ublažili potencijalni rizici”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh