Svijet

Najopasniji virus na svijetu: Djevojčica od 11 mjeseci umrla od ebole

Kongo je danas trebalo da proglasi kraj epidemije.

Ebola - Srbijadanas.com

U Demokratskoj Republici Kongo zabilježena je druga žrtva ebole, poslije više od šest sedmica bez novih slučajeva, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacjia.

Kako se navodi, u petak je preminula djevojčica stara 11 mjeseci u gradu Beni, prenosi Rojters.

Kongo je trebalo da danas proglasi kraj epidemije ebole od koje je od avgusta 2018. umrlo više od 2.200 ljudi u dijelu zemlje u kojem je nasilje omelo napore da se širenje bolesti suzbije.

Demokratska Republika Kongo suočava se i s novom zdravstvenom prijetnjom – korona virusom, kojim je do sada zaraženo 60 ljudi, a pet ih je preminulo.

Postoji bojazan da bi korona virus mogao nesmetano da se proširi u čitavoj zemlji, opterećenoj decenijama sukoba, siromaštvom i korupcijom, kao i nepovjerenjem prema nadležnima, koje je dovodilo i do ubistava zdravstvenih radnika tokom epidemije ebole.

Do 10. aprila, ukupno je potvrđeno 3.456 slučajeva ebole u toj centralnoafričkoj državi, sa čak 2.276 smrtnih ishoda.

Ebola ili bolest virusa ebola (EVD) jedna je od najmanje 30 poznatih virusnih bolesti i jedna od četiri po život opasne karantinske hemoragične groznice, sa velikom smrtnošću oboljelih. Kako se virus može zadržati do tri mjeseca u ejakulatu oboljelih ebola se može smatrati i polno prenosivom bolešću.

Ovu opasnu ljudsku bolest prouzrokuju ebolavirusi koji se trenutno razvrstavaju u pet odvojenih vrsta: Zair (EBOV), Sudan (SUDV), Bundibugijo (BDBV), Forest (TAFV) i Reston (RESTV)] i svi su enedemski u Africi, osim soja Restor koji je endemski i u dijelovima Jugoistočne Azije i Kine.

Imunopatogeneza ebola je kompleksna i zahtjeva ozbiljna istraživanja. Teški oblici bolesti praćeni su brojnim komplikacijama, višestrukim organskim otkazom funkcija i znacima septičkog šoka. Smrtnost se kreće od 55% do 75%, ponekad i više.

Epidemije bolesti izazvane Ebola virusom u ​​Zapadnoj Africi 2014. godinu, uključujući i Zair ebola virus, bila je najveća epidemija izazvana ovim virusom u 21. vijeku.

Bolesti obično počinje nakon inkubacionog perioda od dva dana do tri sedmice od inficiranja virusom, međutim fizički nalaz zavise od stadijuma bolesti u vreme prezentacije.

Simptomi kao kod gripa, a onda kreću krvarenja do smrti

Sa infekcijom afričkim ebolavirus, period inkubacije je tipičan tri do osam dana u primarnim slučajevima a nešto duži u sekundarnim slučajevima, a klinička slika se karakteriše početnim simptomima: groznicom, gušoboljom, bolovima u mišićima, i glavoboljom. Potom slijede simptomi i znaci: mučnina, povraćanje, i proliv, zajedno sa smanjenom funkcijom jetre i bubrega, što može dovesti do krvarenja.

Kako ne postoji specifična terapija, koja bi se pokazale efikasnom u liječenju hemoragične groznice izazvane ebola virusom, bolest se liječi simptomatskom terapijom: regulacijom intravaskularnog volumena, nadoknadom elektrolita, dijetalnom ishranom i intenzivnom njegom. Preživjeli, nakon primarnog liječenja prolaze kroz dug period rekonvalescencije.

Prve nekomercijalno dostupne vakcina protiv ebola virusa, proizvedene su u Rusiji i SAD 2017. godine i u fazi su intezivnog istraživanja u nekim zemljama Afrike. U zaštiti od bolesti ispitivana su i neutralna antitijela koja mogu biti od korisna u daljem razvoju vakcine ili kao profilaktički lijekovi, prenosi “Telegraf“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh