Svijet

U zemlji u kojoj živi 95 miliona i koja graniči s Kinom niko nije umro od koronavirusa

Kao zemlja koja nema niti jedan smrtni slučaj, a broj zaraženih koronavirusom kreće se u nekoliko stotina, Vijetnam je dobio pohvale Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i može služiti kao primjer države koja je uspjela obuzdati pandemiju

No image - Haber.ba

Iako graniči s Kinom, Vijetnam je ranim i odlučnim mjerama poput raširenog testiranja i strogog karantina te društvenim jedinstvom zasad izbjegao situaciju u kakvu je koronavirus doveo Europu i Sjedinjene Američke Države.

Broj zaraženih u Vijetnamu prema brojaču sveučilišta Johns Hopkins je 262, u zemlji koja broji više od 95 miliona stanovnika.

Službena statistika pokazuje kako je u Vijetnamu u karanteni ili izolaciji trenutno 75 hiljada ljudi. Država je zasad provela više od 121 hiljada testova.

U toj komunističkoj zemlji na jugoistoku Azije zasad nema preminulih od COVID-19, a stopa zaraze značajno je niža nego u razvijenijoj Južnoj Koreji, Singapuru ili čak Tajvanu – državama koje su hvaljene zbog svog odgovora na krizu.

Kidong Park, predstavnik WHO-a za Vijetnam, vjeruje kako je za njegov uspjeh ključno bilo rano djelovanje: “Vijetnam je na pandemiju odgovorio rano i proaktivno. Njihova prva vježba procjene rizika dogodila se početkom januara, nedugo nakon što su prijavljeni prvi slučajevi u Kini.”

Država je brzo uspostavila Nacionalni upravljački odbor za prevenciju i kontrolu COVID-19 koji je brzo implementirao nacionalni plan odgovora na krizu, dodaje Park.

Iako ima mali broj potvrđenih slučajeva, i Vijetnam je 1. aprila stavio cijelu državu u karantin, puno brže i odlučnije nego Velika Britanija i Italija koje su to učinile tek kad im se broj zaraženih počeo mjeriti u hiljadam.

Vlade u svijetu uvode karantene da bi se bolje nosile s postojećim epidemijama. Vijetnam je to učinio kako bi spriječio nacionalnu krizu koja se može izbjeći.

Velik dio vijetnamskog uspjeha može se pripisati njegovom društvenom jedinstvu.

Glavni sekretar vijetnamske Komunističke partije Nguyen Xuan Phuc nedavno je borbu protiv zaraze proglasio „proljetnom opštom ofanzivom 2020.“, što je namjerna referenca na ključnu „Tet ofanzivu“ iz 1968. koju je Viet Kong pokrenuo tijekom Vijetnamskog rata i koja je rezultirala povlačenjem američke vojske, prenosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh