Svijet

Korona apokalipsa u Ekvadoru: Porodice umrlih svoje bližnje bacaju u more

U ekonomskoj prijestonici Ekvadora, gradu Gvajakilu, vlast je samo iz kuća pokupila 771 tjelo i još 631 iz bolnica u kojima su mrtvačnice preplavljene, kaže opisujući apokalipsu u kojoj živi Ekvador, Horhe Vated, šef policijske i vojne ekipe koje se bore protiv haosa nastalog usljed virusa.

U Ekvadoru ljude sahranjuju u kartonskim kutijama - Tanjug.rs

Vated je izjavio je da se radi o preminulima u posljednjih nekoliko sedmica, za koje nije zvanično potvrđeno da su bili žrtve Covid-19. Zdravstveni i pogrebni sistemi u ovom gradu u potpunom su kolapsu od početka pandemije.

Vlasti su za sada uspjele da sahrane samo 600 tjela i sada se suočavaju sa tužbama rođaka preminulih. Neki od onih koji su izgubili svoje najbliže nisu mogli da podignu tjela, nekima su sanduci izručivani na ulici ispred kuće, a mnogi podaci o umrlima su izgubljeni i sada je pitanje da li će tjela ikada biti nađena, prenosi “Tanjug”.

Više od šeststo sahrana u nedjelju obavljeno je bez pratnje i podaci o umrlima i mjestu sahranjivanja mogu se naći na internet portalu gradskih vlasti.

Žitelji iz okoline groblja Paskvales podjelili su video-snimke hladnjača koji u pratnji policije ulaze na parcele.

​Na snimku se čuju uznemireni građani, koji se žale na otužni miris iz kamiona i na činjenicu da iz njega teče krv.

Gradonačelnica Sintija Viteri, koja se već izborila s bolešću, naredila je da se ovi kamioni iskoriste za čuvanje preminulih.

Posljednjih nekoliko sedmica prizori iz Ekvadora liče na apokalipsu. S obzirom da nema mogućnosti da se proizvede dovoljno sanduka ili nađe dovoljno grobnih mjesta, ljude sahranjuju u kartonskim kutijama ili ostavljaju u vrećama da leže sedmicama. Građani po društvenim mrežama šire snimke napuštenih tjela nasred ulica i zapomaganja onih koji nisu mogli da sahrane svoje najbliže.

​”Misle da čine dobro djelo zato što doniraju ove kutije, ali one su beskorisne, zato što se cjepaju i otvaraju! Kada se tjela naših rođaka u njima predugo čuvaju, ovlaže se i otvore. A ako ih budemo prevozili po kiši, šta ćemo onda?“, pita se jedan od građana.

U Ekvadoru je prvi slučaj virusa korone otkriven 29. februara i od tada su, po zvaničnim informacijama, od posljedica virusa preminule 333 osobe. Ipak, s obzirom da je zdravstveni sistem potpuno otkazao, smatra se da su ove brojke potpuno netačne i da se zapravo radi o nekoliko hiljada žrtava. Vlasti ukazuju na to da se autopsija na umrlima nije vršila, a Horhe Vated je prije dvije sedmica izjavio da će broj umrlih ubrzo dostići 2,5 – 3,5 hiljade samo u toj provinciji, navodi “Tanjug”.

Gvajakil je žarište epidemije u zemlji i prema zvaničnim podacima, 70 posto zaraženih se nalazi upravo tu. S obzirom da je to i lučki grad, oni građani koji nisu u mogućnosti da sahrane svoje bližnje, voze ih čamcima i bacaju u more.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh