Svijet

Upozorenje stručnjaka WHO: “Ako se virus otrgne kontroli u Africi, Evropu bi mogao da pogodi novi talas”

Ameriku i Evropu mogla da pogode čak četiri talasa, ako se virusu dozvoli da pohara Afriku.

Koronavirus - Jutarnji.hr

Dok je svijet zabrinut zbog drugog, a sad već i trećeg talasa pandemije korona virusa, direktor Centra za javno zdravlje i ljudska prava Svjetske zdravstvene organizacije, profesor Lorens Gostin, upozorio je da bi Ameriku i Evropu mogla da pogode čak četiri talasa, ako se virusu dozvoli da pohara Afriku.

On je upozorio da bi korona virus, ako se otrgne kontroli u afričkim zemljama, Evropu i Sjedinjene Američke Države mogao da pogodi drugi, treći, čak i četvrti talas infekcije, prenosi “Blic“.

Covid-19 je na putu da prođe subsaharskom Afrikom i možda indijskim podkontinentom poput lavine. Čak i ako SAD i Evropa stave svoje epidemije pod kontrolu, ako imate Covid koji hara u drugim dijelovima svijeta, mi živimo u međupovezanom društvu i vratiće se u Evropu i u Sjedinjene Države. Štaviše, mogao bih da predvidim da, ako se virus otrgne kontroli u ovim zemljama u razvoju, mogli bi u SAD i Evropi videti drugi, treći, čak i četvrti talas Covid-19 – istakao je profesor za radio BBC 4, dodajući samo samo onoliko bezbjedni koliko i najslabija karika u globalnom lancu.

Gostin se takođe osvrnuo na odluku američkog predsjednika Donalda Trampa da zamrzne finansiranje SZO, ukazujući da bi to moglo imati ‘katastrofalne globalne posljedice’.

Veoma je zabrinjavajuće i uznemirujuće što usred pandemije kakva se javlja jednom u sto godina, sa desetinama hiljada ljudi koji umiru širom svijeta, dolazi do povlačenja finansiranja SZO ili bar ograničavanja – dodao je Gostin.

SAD su najveći pojedinačni donator SZO. Između 2018-2019. izdvojile su za međunarodnu organizaciju oko 893 miliona dolara, što je činilo oko 15 odsto ukupnog budžeta SZO za taj period.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh