Svijet

Laboratorija u Wuhanu u koju sada čitav svijet upire prstom

Ušuškana u brdima na obodu Vuhana, grada koji slovi za prvi epicentar epidemije koronavirusa, stoji biološka laboratorija u koju sada čitav svijet upire prstom, jer se vjeruje da je virus potekao baš iz jedne od njenih epruveta.

Laboratorij u Wuhanu - Hayat

U ovom trenutku najviše SAD vjeruju da je virus potekao iz laboratorije koja se nalazi pod strogim nadzorom, a Kinezi sa druge strane, uporno odbacuju te tvrdnje nazivajući ih bizarnim i govore da je korona vrlo vjerovatno prešla sa životinje na čovjeka na ribljoj pijaci u Vuhanu, te da je zaraza tako krenula da se širi, piše “Telegraf“.

Ovaj institut je dom kineskom Centru za izučavanje i kontrolu virusa. Ujedno predstavlja i najveću banku virusa u Aziji i u njoj se skladiši oko 1.500 uzoraka različitih patogena.

U ovom kompleksu je smještena jedna od najsavremenijih laboratorija u kojoj se čuvaju patogeni klase 4, ili narodski rečeno – veoma opasni virusi koji se lako prenose sa čovjeka na čovjeka, poput ebole.

Laboratorija za P4 viruse koštala je 42 miliona dolara i izgrađena je 2015. godine, a zvanično je u rad puštena tri godine kasnije. U istoj zgradi nalazi se laboratorija i za patogene viruse klase 3, koja neometano radi još od 2012. godine.

Laboratorija za P4 viruse smještena je u objektu veličine 3.000 kvadrata, koji ima kupolu na vrhu. Nalazi se tik uz jezero kraj šumovitog brda iza kog se krije grad Vuhan koji broji najmanje 10 miliona stanovnika. Na dan kada je završena gradnja ovog čuda naučnici su rekli da je laboratorija kao “hermetički zatvorena kutija”, te da ništa ne može da uđe i izađe iz nje!

Svako ko je nedavno prošao kraj ove zgrade, uključujući i novinarske ekipe, rekao bi da je unutra “sve mrtvo” i da se čini da laboratorija ne radi.

Na kapiji je nakon izbijanja epidemije postavljen natpis: “Stroga prevencija i kontrola, ne paničite, slušajte šta vam zvaničnici govore i vjerujte nauci, vejrujte stručnjacima, nemojte širiti dezinformacije”.

Portparol ministarstva vanjskih poslova Kine Zao Lijian je danas još jednom demantirao navode da je Institut odgovoran za puštanje virusa među ljude.

Svako ko je normalan će shvatiti da se ova priča potura namjerno, da bi se skrenula pažnja javnosti i prikrio pravi krivac – rekao je Zao, koji je i sam promovirao teoriju o tome kako su američki vojnici donijeli virus u Kinu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh