Svijet

Italija bi mogla napustiti Evropsku uniju

Više od trećine građana Italije, zemlje najteže pogođene u Evropi koronavirusom, smatra da bi ta država trebalo da napusti Evropsku uniju (EU) i eurozonu.

ItalExit - Twitter

Više od 70 posto građana ocjenjuje da će kriza sa koronavirusom uzrokovati raspad EU, pokazala su istraživanja.

EU je od početka krize sa koronavirusom u Italiji bila spora kada je u pitanju pomoć toj članici, čiji je zdravstveni sistem bio na ivici kolapsa zbog naglog povećanja broja pacijenata zaraženih tim virusom, dok su istovremeno neophodna medicinska oprema i stručnjaci upućeni iz Kine i Rusije, prenosi “Tanjug”.

Rezultati istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je u Italiji došlo do porasta euroskepticizma, zbog čega italijanski mediji postavljaju pitanje da li je nakon “Brexita” moguć “Italexit”.

Da bi Evropska unija, koja je preživjela ekonomsku krizu 2008, a nakon toga i migrantsku krizu, mogla da se raspadne zbog koronavirusa smatra 71 posto Italijana, pokazalo je istraživanje organizacije Piepoli za RAI sprovedeno 9. i 10. aprila.

Istovremeno, prema anketi koju je za italijansku agenciju Dire sproveo Tecne, u proteklom periodu došlo je do pada povjerenja Italijana u evropske institucije i sada više od 40 posto ispitanika smatra da Italija treba da istupi iz Unije, dok je takav stav prije dvije godine imalo 26 posto.

Anketa je pokazala da bi 12 posto učesnika promijenilo mišljenje “samo ako EU učini nešto konkretno” po pitanju krize sa koronavirusom.

Kriza nastala usljed pandemije koronavirusa ukazala je na duboke podjele u Uniji, pošto Italija i Španija optužuju sjeverne države da nisu dovoljno solidarne.

Ministri finansija država EU postigli su 9. aprila dogovor o paketu pomoći vrednom 500 milijardi eura za evropske zemlje koje su teško pogođene pandemijom virusa covid-19, međutim nisu prihvatili zahtev Italije i Francuske za izdavanje takozvanih “korona-obveznica”.

Video-samit EU o oporavku Unije od posljedica pandemije zakazan je za 23. april, a predsjednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da je cilj strateška diskusija o zajedničkim odlukama i garancijama za veću dobrobit građana.

Italija je ušla u sedmu sedmicu mjera opšteg karantina uvedenih u cilju spriječavanja širenja virusa covid-19, a do sada je oko 178.000 ljudi inficirano, od posljedica tog virusa umrlo je više od 23.600 ljudi, dok se više od 47.000 oporavilo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh