Svijet

Broj zaraženih u Kini možda je četiri puta veći od prikazanog, SAD i Australija traže istragu

U prvom valu koronavirusa u kontinentalnoj Kini zaraženo je možda više od 232.000 ljudi, što je četiri puta više od službenih podataka.

Koronavirus - Twitter

Kina je prijavila više od 55.000 slučajeva od 20. februara, ali prema istraživanjima na Univerzitetu u Hong Kongu stvarni broj bi bio mnogo veći da su slučajevi zaraženih odmah evidentirani, piše “The Guardian”.

Kina je sada prijavila više od 83.000 slučajeva. U svijetu je broj smrtnih slučajeva od koronavirusa premašio 184.000, a ukupan broj slučajeva je veći od 2,6 miliona, piše “Klix“.

Nove procjene dolaze usljed sve više istraživanja o porijeklu koronavirusa, koja su predvodile Sjedinjene Američke Države i Australija. Mada se čini da procjene nisu daleko od toga da je stvarni broj zaraženih u Kini sakriven, SAD i Australija traže istragu.

Početni dijagnostički kriteriji za identifikaciju bolesti bili su drugačiji pa ih je kineska državna zdravstvena komisija sedam puta pregledala između 15. januara i 3. marta, budući da su bile dostupne nove informacije o bolesti i kapacitet laboratorijskih ispitivanja je bio proširen.

Studija u Hong Kongu analizirala je podatke do 20. februara uzete iz misije Svjetske zdravstvene organizacije u Wuhanu. Procijenjeno je da je svaka od prve četiri promjene povećala procenat otkrivenih slučajeva i ukupnih slučajeva, između 2,8 i 7,1 puta. Tako bi bilo procijenjeno da do 20. februara ima 232.000 potvrđenih slučajeva u Kini, za razliku od 55.508 potvrđenih slučajeva, koliko je ova zemlja prijavila, pokazale su studije.

Istraživači posebno ukazuju na vrlo uzak opseg prvih dijagnostičkih smjernica, za koje je bilo potrebno ispuniti šest konkretnih kriterija da bi se kod pacijenta potvrdilo da je zaražen koronavirusom. Kriteriji su uključivali pacijentovu vezu s Wuhanom ili mokrom pijacom u Wuhanu te test na pacijentovom respiratornom uzorku koji pokazuje blisku homologiju s COVID-19.

U mnogim zemljama su se vodile kontroverze oko broja umrlih i zaraženih, ali Kina je posebno optužena zbog izvještavanja o COVID-19. Prošle sedmice je rečeno da je broj smrtnih slučajeva u Wuhanu, za koji se vjeruje da je virus potekao iz njega, zapravo 50% veći nego što je Kina prvobitno prijavila.

Istog dana američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je da SAD vjeruje da Kina nije uspjela pravovremeno prijaviti izbijanje virusa. SAD se, uglavnom preko predsjednika Donalda Trumpa, drži teorije da je virus “pobjegao” iz kineskog laboratorija, bez dokaza.

U Velikoj Britaniji došlo je do razlike između dnevnih podataka koje objavljuje vlada, koja broji samo smrtne slučajeve u bolnicama, i podataka koje sedmično objavljuje Ured za nacionalnu statistiku.

Analiza Financial Timesa ove sedmice pokazala je da bi broj umrlih u Velikoj Britaniji mogao biti 41.000 – dvostruko više nego što je zabilježeno. Slično pitanje poteglo se i za Španiju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh