Svijet

Zabrinutost zbog najave drugog vala u zimu: Može li se koronavirus uopšte iskorijeniti?

Austrijska vlada na čelu s kancelarom Sebastianom Kurzom razmišlja o popuštanju s mjerama opreza u borbi protiv korona virusa jer je epidemiološka situacija u Austriji i dalje pozitivna (broj novoboljelih ispod 100).

Sebastian Kurz - Twitter

Kurz i njegova vlada stalno se savjetuju s domaćom epidemiloškom strukom i svjetskim stručnjacima, ali iako je situacija pod kontrolom, Austrijance brine drugi val epidemije.

Svaki dan ih razni domaći i strani virolozi upozoravaju da se virus “samo pritajio dolaskom ljeta, ali da nije iščeznuo”.
“Može li se korona virus uopšte iskorijeniti?”.

“Čisto teoretski, to je moguće”, kazao je infektolog Robert Krause s Medicinskog univerziteta u Grazu te napomenuo kako je za to važno da je reprodukcioni broj, jedan od najvažnijih parametara kojim se prati širenje epidemije ispod 1. Ako je gledati samo reprodukcijski broj, Austrija se ne treba bojati, piše “24sata“.

I taman kad se prestala bojati, u petak je u najgledanijoj informativnoj emisiji austrijske TV ZiB 2 poznati njemački virolog i voditelj berlinskog Instituta Charite, Christian Drosten, iznio svoje viđenje epidemije. Upozorio je da s “drugim valom zaraze moramo nažalost računati već u zimu”, a time i sa novim “Lock-Downom”.

“Nalazimo se u sredini, a možda i tek na samom početku razvoja situacije i pred nama je opasan virus”, rekao je Drosten komentarišući optužbe da su u nekim zemljama u Evropi i svijetu Vlade donosile “predrastične” mjere u borbi protiv širenja koronavirusa.

Napomenuo je kako se prvo mora znati da se COVID 19 ne može usporediti ni sa SARS-om niti sa sezonskom gripom, te niko u svijetu nema adekvatno iskustvo, kako uspješno postupati kako bi ga se iskorijenilo. Rekao je da bi visoke temperature zraka i ljeto, obzirom na mnogo duži boravak ljudi na otvorenom prostoru, mogao donijeti “fazu olakšanja, ali i pritom je izuzetno važan oprez i promišljeno popuštanje, jer virus neće tek tako nestati”, upozorio je njemački virolog.

“Rizik će se povećati s ponovnom i znatno većom cirkulacijom ljudi, nakon popuštanja. To je loše jer se vakcina protiv virusa Covid-19 može ‘u relevantnoj količini’ očekivati tek u proljeće 2021. godine”, kazao je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh