Svijet

Pogledajte kako se teravih-namaz klanja u Turskoj

Muslimani širom svijeta počeli su ramazanski post u jeku pandemije koronavirusa, zbog čega će vjernici biti uskraćeni za uobičajena porodična okupljanja i molitvu u džamiji premda neke zemlje nisu uvele takve mjere.

Teravih namaz u Turskoj - Hayat.ba

Tokom ramazana se klanja teravih namaz, a na stranici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini neko je postavio pitanje da li se teravija može klanjati individualno i kod kuće, piše Hayat.

Teravih namaz (teravija) može se klanjati i individualno u kući, ali je bolje klanjati je u džematu. Dakle, ko bude spriječen da ode u džamiju na namaz, sunnet je da klanja teravih namaz, nakon jacije, a prije vitara, sam ili u kućnom džematu. Može klanjati onoliko rekata koliko je u stanju, a bolje je da to bude dvadeset rekata, kako je uobičajeno kod nas. Džemat za teravih namaz čine minimalno dvije osobe. Maksimalan broj klanjača teravih namaza nije ograničen – piše u odgovoru.

Kako je ranije naglašeno vjerski život tokom ramazana u Bosni i Hercegovini će biti organiziran u okvirnu vanrednih mjera koje važe u državi zbog proglašene pandemije koroanvirusa.

U drugim zemljama mjere su drugačije i ne provode se isto kao u BiH. Društvenim mrežama kruže fotografije obavljanja teravih-namaza u Turskoj.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh