Svijet

UN: Borba protiv pandemije prilika da se svijet poboljša

Iskoristimo oporavak od pandemije korona virusa da nam pruži temelje za sigurniji i zdraviji svijet, kaže generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

Antionio Guterres- Time

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izjavio je kako je pandemija korona virusa pokazala koliko su krhka današnja društva, ali da vlade moraju raditi zajednički u suočavanju sa zajedničkim izazovima, među kojima je globalno zagrijavanje, i da to može biti prilika “da obnovimo naš svijet nabolje”.

Prema njegovim riječima, jedini efikasan odgovor na vanredne situacije u javnom zdravstvu širom svijeta je “hrabro, vizionarsko i kolaborativno liderstvo”, prenosi Fena, pozivajući sed na AP.

“Isto takvo lidertvo potrebno je za bavljenje pomaljajućom egzistencijalnom prijetnjom od klimatskih poremećaja”, kazao je Guterres, naglašavajući da je proteklo desetljeće bilo najtoplija u historiji od kako se mjere temperature.

Zatražio je od Evropske unije da pokaže “globalno liderstvo”, predstavljajući ažurirane planove smanjenja emisije stakleničkih gasova do kraja godine, koji bi postavili Evropu na kurs da postane prvi klimatski neutralni kontinent do 2050. godine.

‘Mračni dani, ali nisu bez nade’
Guterres je dodao da se i ostali veliki emiteri stakleničkih gasova trebaju pridružiti tim naporima.

Na grupu od 20 velikih ekonomskih sila i ekonomija u ekspanziji otpada više od 80 posto globalne emisije.

“Pariški klimatski sporazum velikim djelom je bio moguć zahvaljujući angažmanu Sjedinjenih Američkih Država i Kine. Bez doprinosa tih velikih emitera svi naši napori bit će osuđeni na propast”, kazao je on, komentirajući klimatski sporazum iz 2015. godine.

Pod čelništvom predsjednika Donalda Trumpa, SAD se povukao iz Pariškog klimatskog sporazuma, koji obavezuje njegove potpisnice da održe globalno zagrijavanje na ispod dva stepena Celzijusa do kraja stoljeća.

“Ovo su mračni dani, ali nisu ni oni bez nade. Imamo rijetku i malu priliku da obnovimo naš svijet nabolje”, izjavio je Guterres.

“Iskoristimo oporavak od pandemije da nam pruži temelje za sigurniji, zdraviji, inkluzivniji i otporniji svijet za sve njegove ljude”, zaključio je čelnik Svjetske organizacije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh