Svijet

Rodila zdravu bebu dok je bila na respiratoru: “Ovo je nadrealno, nemam riječi”

Majka iz Ohaja koja se porodila dok je bila na respiratoru pobijedila je korona virus.

Megan Sites - The Sun

Megan Sajts (27) bila je u sedmom mjesecu trudnoće sa svojim drugim djetetom kad su je hitno prevezli u bolnicu 1. aprila jer je imala poteškoće s disanjem, piše “Miror”.

Testiranjem je otkriven korona virus u njenim plućima i stavljena je na respirator u budnom stanju. Ona je rekla da je mogla da osjeti kako joj cijevčica ulazi u dušnik. Kasnije je prebačena u drugu bolnicu, u Dejtonu, a kako se njeno stanje nakratko poboljšalo ljekari su sklonili respirator. Ali, onda je došlo do naglog pogoršanja, prenosi “Blic“.

Za 48 sati moje stanje se potpuno pogoršalo – rekla je Megan.

Ona nije mogla da vidi ni svog supruga Donija, svoje roditelje, rođake ili prijatelje zbog restrikcija u bolnici zbog pandemije korona virusa.

Imala sam trenutke sloma. Rekla sam sebi da je to to, da neću uspjeti. Sve u mom tijelu je boljelo, disanje je bilo bolno, pokreti, kašalj, bilo šta – navela je Megan.

Ona je zatražila od bolničkog osoblja da je ponovo stave na respirator, ali ovog puta uspavanu. Ljekari su 8. aprila rekli njenom mužu da bi respirator mogao pomoći Megan da izgura trudnoću do 30. sedmice. Međutim, 20 minuta kasnije Donija su pozvali ljekari da bi mu saopštili da Meganina pluća otkazuju. Ljekari su rekli da moraju da je porode sljedećeg dana kako bi je spasili.

Megan je podvrgnuta proceduri vantjelesnog održavanja života, takozvane ekstrakorporalne membranske oksigenacije (ECMO), što je kako kaže anesteziolog UC Helta dr Suzan Benet ‘skoro posljednje sredstvo’. To znači da je stavljena na mašinu koja privremeno zamjenjuje njeno srce i pluća.

“Miror” ukazuje da UC Helt nikada nije stavio trudnicu na ECMO mašinu, ali Megan je bila dobar kandidat.

Ona je potom zajedno za uređajem prevezena helikopterom u bolnicu Majami Veli u Dejtonu gdje je obavljen carski rez, nakon 29 sedmica i šest dana trudnoće. Rođen je dječak, koji je smješten na odjeljenje neonatalne intenzivne njege.

Kad se Megan probudila nije se sjećala porođaja jer je bila uspavana.

Imala sam mnogo halucinacija od tada… ali samog tretmana ECMO se ne sjećam – rekla je ona.

Megan se zahvalila ljekarskom timu što joj je spasio život, nakon što joj je njen muž rekao da je imala šanse da preživi manje od 40 posto.

Nemam riječi. Nema načina na koji mogu da im se zahvalim kako zaslužuju. Ovo je nadrealno – rekla je ona.

Pravo je čudo što uopšte sjedim ovdje i razgovaram s vama – dodala je Megan.

Nakon deset dana Megan je konačno mogla da upozna svog novorođenog sina Džejmsona, koji je i dalje u bolnici. Ljekari kažu da je beba zdrava i da nema znakova infekcije korona virusom, te da će ga pustiti kući za četiri-pet sedmice.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh