Svijet

Velika Britanija bacila 250 novih respiratora iz Kine, šta će uraditi BiH

Svih 250 uređaja koji su stigli iz Kine 4. aprila toliko su problematični da su proglašeni neupotrebljivim i odbačeni

Velika Britanija, hitna pomoć - AFP

Kineski respiratori koje je britansko ministarstvo zdravstva kupilo za borbu protiv koronavirusa su loše napravljeni, nestabilni za upotrebu u bolnicama i potencijalno opasni za pacijente, saznaje britanski “Guardian”.

Svih 250 uređaja koji su stigli iz Kine 4. aprila toliko su problematični da su proglašeni neupotrebljivim i odbačeni su, piše ovaj list.

Doktori u državnim bolnicama regiona Vest Midlands, gdje su respiratori raspodijeljeni, do te su mjere bili zabrinuti ovim uređajima da su pisali britanskom ministru zdravstva Metjuu Henkoku (Matt Hancock) tvrdeći da uređaji mogu ubiti pacijenta.

Štetni po pacijente

– Smatramo da, ako bi se počeli koristiti, uređaji bi bili jako štetni po pacijente, vjerovatno uzrokujući i smrt pacijenata – napisali su doktori u svom pismu.

Željno iščekuju povlačenje i zamjenu ovih respiratora boljim, koji mogu pružiti bolju respiraciju pacijenata na intenzivnoj njezi.

Doktori su upozorili i Službu za zdravstvo i socijalnu skrb da dotok kisika u ovim uređajima “varira i nepouzdan je”, da im je kvalitet nezadovoljavajući te da je priključnica za kisik bila označena sa “non-EU” što znači da uređaji nisu pravljeni za EU tržište niti su kompatibilni s medicinskom opremom koja se koristi u Uniji.

Požalili su se i da je materijal od kojeg je napravljena torba za njihovo čuvanje takav da ju je jako teško očistiti.

Model uređaja koje je britansko ministarstvo zdravstva kupilo je Shangrila 510, a proizvodi ih “Beijing Aeonmed”, glavni proizvođač ventilatora u Kini.

Napravljeni su za upotrebu u ambulantnim vozilima – ne u bolnicama, tvrde doktori, piše “Guardian”.

Nakon što su preuzeli uređaje koje je Kina isporučila, doktori ih nisu mogli pokrenuti u bolnicama uprkos činjenici da su njihovi tehničari radili na njima i po nekoliko dana kako bi ih pokrenuli.

Visokopozicionirani zvaničnik u jednoj od bolnica koje su primile respiratore je izjavio tim povodom da su “svi respiratori bili neispravni”.

Potpuno pogrešna oprema

– Spremnici za kisik su bili neispravni, i priključci su bili nekompatibilni. Bili smo bijesni. Sve su bolnice pokušale da ih poprave, ali nismo uspjeli – rekao je jedan doktor.

Dobro obaviješteni izvor pri britanskom Zavodu za zdravstvo je rekao da je ovaj incident samo istakao problem koji postoji s još nizom narudžbi medicinske opreme iz Kine koja je naručena tokom pandemije koronavirusa.

– Za neke druge stvari koje su nedavno naručene iz Kine, a posebno zaštitna oprema, također se ispostavilo ili da su slabijeg kvaliteta nego što je to potrebno, ili da je dopremljena potpuno pogrešna oprema – naprimjer majice kratkih rukava umjesto hirurških mantila – rekao je izvor.

Podsjećamo, skoro identičan skandal trese i Federaciju BiH, nakon što je firma “Srebrena malina” dobila je ugovor od Federalne uprave civilne zaštite da nabavi sto respiratora za potrebe zdravstvenih ustanova, za šta joj je plaćeno 10,5 miliona maraka.

Trenutno na ovom slučaju rade Tužilaštvo Kantona Sarajevo, SIPA, Tužilaštvo BiH.

U ponedjeljak će u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) biti održan sastanak na kojem će biti formiran operativni tim koji će raditi na aferi “Respiratori” koja se odnosi na nabavku medicinske opreme iz Kine za medicinske ustanove u Federaciji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh