Svijet

“Vakcina protiv Covid-19 treba postati obaveza u imunizaciji novorođenčadi”

Bill Gates uložio je veliki iznos vlastitog novca u razvoj vakcine protiv novog koronavirusa i jedan je od najglasovitijih zagovornika obavezne vakcinacije kada je u pitanju Covid-19

Bill Gates - Fokus.ba

Milijarder Bill Gates u četvrtak je iznio svoje viđenje o vakcini protiv Covid-19 koja je, kako tvrdi, potrebna da bi se društva ponovno otvorila, a sve je izložio u svom blogu:

“Realno, ako ćemo se vratiti u normalu, moramo razviti sigurnu, efikasnu vakcinu. Moramo napraviti milijarde doza, moramo ih dopremiti u svaki dio svijeta, a trebamo da se sve to dogodi što je brže moguće… Vakcina treba biti barem 70 posto efikasna za zaustavljanje epidemije.

Vakcina sa 60-postotnim efektom je korisna, ali da bi u tom slučaju i dalje izbijale lokalne epidemije, dok ništa ispod 60 postotnog učinka vjerovatno neće zaustaviti virus.

Optimističan sam da bi vakcina mogla biti sigurna i efikasna za 18 mjeseci, iako bi se to moglo desiti u periodu od 9 mjeseci do dvije godine.

Kada budemo imali upotrebljivu vakcinu, prvo je treba podijeliti zdravstvenim radnicima, a zatim i osobama u zemljama s niskim primanjima.

Svijetu će trebati 7 milijardi doza ili više, ako to bude višedozni lijek, a vakcina za Covid-19 vjerojatno će postati i dio rasporeda imunizacije novorođenčadi.

Otkako se pojavio, koronavirus je zarazio više od 3,2 miliona ljudi širom svijeta a umrla je najmanje 227.971 osoba, pokazuju podaci Univerziteta Johns Hopkins.

Sada ga je možda malo teško vidjeti, ali svjetlo na kraju tunela postoji. Radimo prave stvari kako bismo vakcinu dobili što je brže moguće”, naveo je Gates u svom blog komentaru, piše “Biznis info“.

Inače, Bill Gates uložio je veliki iznos vlastitog novca u razvoj vakcine protiv novog koronavirusa i jedan je od najglasovitijih zagovornika obavezne vakcinacije kada je u pitanju Covid-19..


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh