Svijet

Misteriozne smrti ruskih doktora: Treći skočio kroz prozor za dvije sedmice, istraga u toku

U Rusiji je prijavljeno 145.268 oboljelih od korona virusa, a skoro stotinu je registrovanih medicinskih radnika.

Koronavirus - Reuters

Do sada je preminulo 1.356 ljudi.

Tri zdravstvena radnika ispala su kroz bolničke prozore u Rusiji, iz za sada još nepoznatih razloga, tokom posljednje dvije sedmice, čime je otvoreno pitanje uslova u kojima rade ljekari i medicinski radnici tokom borbe protiv pandemije korona virusa.

Dvoje od tih medicinskih radnika su preminuli, a jedan se bori za život.

Sva tri incidenta su pod istragom ruskih vlasti, a događaji su prouzrokovali intenzivne diskusije u štampi i na društvenim mrežama.

Aleksandar Šulepov, ljekar hitne pomoći u Voronježu, gradu udaljenom oko 500 kilometara južno od Moskve, nalazi se u kritičnom stanju nakon što je pao sa drugog sprata bolnice u kojoj je radio i u kojoj je liječen od zaraze korona virusom.

Šulepov je hospitalizovan 22. aprila nakon što je testom utvrđeno da je pozitivan na Kovid-19, istog dana kada je njegov kolega Aleksander Kosjakin podijelio video u kojem je ispričao kako Šulepova primoravaju da radi iako je bolestan.

Šulepov je po prijemu u bolnicu u drugom video zapisu demantovao da su ga prisiljavali da bolestan radi, ali sumnja se da je to uradio uslijed pritiska.

Njegovog kolegu Kosjakina policija je ispitivala pod sumnjom da širi lažne vijesti, a u subotu, 24. aprila, Šulepov, iskusni ljekar hitne pomoći, pao je sa prozora i zadobio prijelom lobanje.

Ovo je treći sumnjivi slučaj koji istražuje policija, a riječ je o smrti ljekara padom kroz prozor.

Natalija Lebedeva, doktorica iz centra za treniranje kosomonauta, takođe je ispala kroz prozor bolnice u kojoj je liječena od korona virusa, a njene kolege smatraju da je izvršila samoubistvo jer nije mogla da podnese optužbe da je kriva što se virus proširio među zdravstvenim radnicima bolnice centra za kosmonaute.

Njena smrt proglašena je “tragičnom nesrećom”.

Nekoliko dana kasnije, Jelena Nepomnjaščaja, glavni ljekar preuređene bolnice za leijčenje pacijenata odboljelih od virusa Kovid-19 u Sibiru, preminula je od posljedica pada kroz prozor bolnice, i to neposredno nakon razgovora sa zvaničnicima bolnice.

Nepomnjaščaja se protivila tome da njena bolnica primi zaražene, jer je smatrala da nisu obučeni za to i da nemaju dovoljno zaštitne opreme.

Zvaničnici su to opovrgli, rekavši da je bolnica i bila predviđena kao rezervna, a da je osoblje obučeno i opremljeno.

U Rusiji je prijavljeno 145.268 oboljelih od korona virusa, a skoro stotinu je registrovanih medicinskih radnika. Do sada je preminulo 1.356 ljudi, piše “Srbija Danas“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh