Svijet

Poznato zbog čega je Kim Jong-un lažirao svoju smrt

Odlučio je da se primiri i vidi kako će se odvijati situacija..

Kim Jong-un - NYPost.com

Lažirao smrt?

Tridesetšestogodišnji lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un možda je lažirao svoju smrt kako bi provjerio da li u krugu njemu bliskih saradnika ima ljudi kojima ne može da vjeruje. Protekle sedmice kružile su priče da je Kim preminuo poslije operacije srca, odnosno da je veoma bolestan. Na glasine je sam Kim stavio tačku kada je prošlog vikenda lično presjekao vrpcu nove fabrike vještačkog đubriva.

Džejms Morou, voditelj emisije “Skaj autsajders” u australijskom izdanju televizije “Skaj”, izjavio je da je Kim Džong Un možda izveo “klasičan staljinistički manevar” da bi provjerio kako će reagovati javnost, te da se sada može očekivati da će iskoristiti reakcije tokom njegovog dugog odsustvovanja da počne “da se oslobađa” onih za koje smatra da su naumili da preuzmu vlast.

– Ono što je vjerovatno bilo posrijedi jeste pretjerano širenje glasina o njegovoj smrti. Odlučio je da se primiri i vidi kako će se odvijati situacija u pogledu vlasti, da vidi ko će u slučaju njegove stvarne smrti pokušati da preuzme vlast – rekao je Morou i dodao:

– Očekujem da će se vrlo brzo dogoditi čistka u Sjevernoj Koreji.

Ponovno pojavljivanje lidera u uništilo je kredibilitet uglednih bjegunaca koji su govorili da Kim Džong Un pati od smrtonosne bolesti, ili da je čak umro.

Kao zamjenik ambasadora Sjeverne Koreje u Velikoj Britaniji Tae Jong Ho bio je zadužen za upravljanje tajnim Kimovim fondovima u Engleskoj, a 2016. je prebjegao na Jug. Danas je poslanik u južnokorejskom parlamentu.

Svjestan sam da je jedan od razloga zašto su mnogi od vas glasali za mene kao zakonodavca jeste činjenica da ste očekivali precizne analize i prognoze o temama u vezi sa Sjevernoj Korejom. Osjećam se krivim i veoma odgovornim. Izvinjavam se svima, bez obzira na razloge (Kimovog nestanka) – izjavio je Tae Jong Ho.

Podsjetimo, juče se bivši sjevernokorejski diplomata Tae Jong-Ho izvinio zbog toga što je rekao da je predsjednik Kim Džong Un najvjerovatnije toliko bolestan da ne može da stoji na nogama.

Nekoliko dana prije nego što se u javnosti pojavila predsjednikova fotografija sa jednog javnog događaja, neki bivši sjevernokorejski visoki funkcioneri koji su prebjegli u Južnu Koreju spekulisali su da je predsjednik teško bolestan, a možda čak i mrtav.

Jedan od njih bio je i Tae Jong-Ho, bivši zamjenik ambasadora Sjeverne Koreje u Velikoj Britaniji koji je 2016. godine prebjegao za Južnu Koreju i koji je prošlog mjeseca izabran za poslanika.

– Svjestan sam da je jedan od razloga zbog kojeg su mnogi od vas glasali za mene kao poslanika sa ciljem da pružim tačne analize i projekcije o sjevernokorejskim pitanjima. Osjećam krivicu i veliku odgovornost. Koji god da su razlozi, izvinjavam se svima – poručio je Tae u saopštenju.

Predsjednik Sjeverne Koreje nije se tri sedmice pojavljivao u medijima, što je podstaklo brojne spekulacije i pitanja. Međutim, sjevernokorejski mediji su juče objavili fotografije i video koje prikazuju predsjednika kako presjeca crvenu traku na ceremoniji povodom otvaranja jedne fabrike đubriva, piše “Blic“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh