Svijet

“Imao sam koronu prije prvozaraženog u Kini”: Ispovijest čovjeka koji je uzdrmao svijet

Amiruš Hamar (43) u francuskim medijima razotkrio se kao potencijalni “nulti pacijent” u toj zemlji, to jest prva osoba koja se tamo zarazila korona virusom, i to još u decembru prošle godine.

Koronavirus - Zena.blic.rs

Hamar je odlučio da razgovara s novinarima televizije BFMTV nakon što je jedna bolnica pokraj Pariza ponovo testirala uzorke koje je dao kad je krajem prošle godine obolio od, kako je mislio, gripa. Ti uzorci su uzeti 27. decembra, a u ponedeljak je objavljeno da je ponovljeni test otkrio da je 43-godišnji Francuz zapravo bio pozitivan na novi korona virus, prenosi “Blic“.

U razgovoru za BFMTV Hamar je otkrio da je patio od “vrlo ozbiljnih” bolova u grudima, ali je rekao da su ljekari njegovu bolest dijagnostikovali kao plućnu infekciju.

Iako stručnjaci upozoravaju da ne bi trebalo brzati sa zaključcima na temelju njegovog primjera, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) poručila je da nije neobično da se slučaj zaraze dogodio u decembru. Štaviše, dodali su da je moguće da ćemo imati još sličnih otkrića o ranim slučajevima zaraze iz prošle godine.

Iz SZO su takođe poručili i drugim državama da provjere da li je i kod njih bilo slučajeva zaraze krajem 2019. godine.

– Tako ćemo dobiti novu i jasniju sliku o širenju korona virusa – rekli su iz SZO.

Nejasno je kako se zarazio

Nejasno je kako se Hamar zarazio, budući da se ne može uspostaviti direktna veza između njega i neke osobe iz Kine u kojoj je pandemija i počela prošle godine.

Jedna od pretpostavki jeste da se Francuz alžirskog porijekla zarazio preko svoje supruge koja radi u supermarketu pokraj pariskog aerodrome “Šarl de Gol”, a u koji svraćaju putnici koji su sletjeli na aerodrom. Osim toga, ljekari koji su otkrili Hamarov slučaj kažu i da je njegova supruga radila na ribljoj pijaci s kolegama kineskog porekla.

– Sada nastojimo da ustanovimo da li je ona bila asimptomatski prenosilac virusa – kaže dr Iv Koen iz bolnice u kojoj se Hamar liječio.

Sam Hamar je otkrio da mu se upravo dr Koen javio prije nekoliko dana i rekao mu da je “100 psto pozitivan na virus”.

Krajem prošle godine, Hamar je imao visoku temperaturu, suh kašalj i probleme s disanjem, sve simptome koji se danas povezuju s kovidom-19. I on sam je prvo mislio da je grip, ali je ipak otišao u bolnicu, gdje je dobio i masku za disanje.

– U pet ujutro otišao sam u bolnicu i rekao da mi odmah treba ljekar, budući da nešto nije u redu. Imao sam bolove u grudima – rekao je Hamar.

Ljekari nisu mogli da utvrde od čega tačno boluje, ali su mu rekli da možda ima plućnu infekciju te su ga upozorili da je bolest “vrlo ozbiljna”.

Nakon nekoliko dana u bolnici Hamaru se stanje ipak popravilo te se vratio kući i potpuno oporavio od misteriozne bolesti. Nije bio ni svjestan da je bio zaražen novim korona virusom.

Prekrajanje toka zaraze

Ova priča je itekako zanimljiva kad se pogleda dosad poznat tok širenja korona virusa. Kina je prvi slučaj prijavila SZO tek 31. decembra prošle godine, a prvi slučaj zaraze izvan Kine potvrđen je tek 13. januara 2020. Francuska je, zvanično, prvi slučaj zabilježila tek 24. januara.

Dr. Koen je rekao da su naučnici iz dvije bolnice testirali starije uzorke 24 pacijenta na korona virus, od kojih je jedan bio pozitivan.

Rezultat je pokazao da je Hamar korona virusom bio zaražen mjesec dana prije prvog zvanično potvrđenog slučaja u Francuskoj i prije nego što je prvi slučaj zvanično potvrđen u Kini.

Svi uzorci testirani u tom mini istraživanju bili su ranije skupljeni zbog testiranja na grip, a svaki je testiran nekoliko puta kako ne bi bilo sumnje u rezultat. Dr Koen, međutim, kaže da je prerano da se kaže da li je Hamar francuski “nulti pacijent”.

– Možda jeste, ali možda ima i ranijih slučajeva iz drugih francuskih regija. Sve negativne uzorke testirane na upalu pluća trebalo bi ponovo testirati, ali na korona virus. Virus je vjerovatno već cirkulisao među stanovništvom – kaže.

– Ne znamo kako se Hamar zarazio – nije nigdje putovao, a jedni stalni kontakt koji je imao bila je njegova žena – govori dr Koen.

– Virus je mogao neprimijetno da se proširi među stanovništvom – smatra dr Olivije Bušar, šef Odeljenja za infektivne bolesti u bolnici u kojoj se Hamar liječio.

Mnogi stručnjaci, međutim, ipak upozoravaju da se na osnovu jednog slučaja ne može još govoriti o “neprimijetnom širenju zaraze”.

– Ovi dokazi nisu konačni, iako je moguće da je riječ o jednom od ranijih slučajeva – smatra profesor molekularne biologije na Univerzitetu u Notingemu Džon


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh