Svijet

Zarazila se korona virusom, a u 36. sedmici trudnoće, morala je da se hitno porodi carskim rezom: “Bila sam prestravljena”

Kako izgleda porođaj u vrijeme epidemije korona virus prikazao je serijal “BBC bolnica: borba protiv KOVID-19″kroz priču o mami Sarini, zaraženoj korona virusom, koja je rodila zdravu djevojčicu.

Porođaj je ionako stresan, a stres se pojačava u situacijama kada je mama zaražena korona vorusom. To je na svojoj koži osjetila Sabina koja je zbog KOVID- 19 imala ozbiljne probleme sa disanjem (nivo kiseonika u njenoj krvi bio je izuzetno nizak) pa je ginekolog Megi Blot odlučila da se porođaj obavi carskim rezom kako bi se time spasli i beba i mama koja je bila u 36. nedelji trudnoće, prenosi “Zena Blic“.

Urađen je tako prvi carski rez na trudnici zaražnoj korona virusom u “Royal Free” bolnici u Londonu, piše “Miror”.

Svo medicinsko osoblje je tokom zahvata nosilo punu zaštitnu opremu kako bi majku i bebu zaštitilo od svih potencijalnih komplikacija.

“Zaista se bojim”, rekla je Sabina dok su je odvodili u operacionu salu. Njen partner Patrik nije mogao da prisustvuje porođaju.

“Stvarno sam sada pod stresom. Pod konstantnim sam stresom”, rekao je Patrik i dodao: “Moram da sačekam da vidim da li se moja djevojčica rodila”.

Anesteziolog Džejn Loveri bila je veoma zabrinuta da se Sabino stanje ne pogorša pa je priznala da ne zna kako će KOVID- 19 uticati na majku i bebu tokom porođaja.

Pedijatar je sve vrijeme bio ispred sale, a Sabina je poručila: “Baš teško dišem sada”.

Osoblje je bilo primorano da viče preko maski za lice ne bi li komuniciralo međusobno. I sve se dobro završilo, na svijet je došla zdrava djevojčica.

Nema dokaza da se KOVID-19 prenosi sa majke na bebu tokom porođaja, ali zato novorođenčad može da se zarazi po rođenju. Međutim, u bolnici u Londonu prioritet daju tome da beba bude uz majku posle porođaja. Istakao je to i pedijatar Kaled Bizanti.

A ponosni tata Patrik bio je prezadovoljan kada je prvi put ugledao bebu i suprugu kako je drži u naručju.

“Nisam mogla ni da zamislim da ću se poroditi danas, kada sam jutros došla u bolnicu”, rekla je Sabina, a Patrik je dodao: “Veoma sam srećan. Mogu da ih vidim sada. Mogu da budem sa svojom ženom i ćerkom. Nevjerovatno je”.

Ljekari su sve vrijeme pažljivo pratili stanje Sabine, a njena beba je odmah testirana na KOVID-19. Kada je ustanovljeno da je bezbijedno, otišle su kući, a mama je u ponedeljak za “BBC” na doručku sa novinarima, kojem je prisustvovala i njena ćerka Ema, ispričala da je bilo zastrašujuće roditi dijete na ovakav način.

“Nisam znala kako da reagujem u početku pa sam plakala. Najteže je bilo to što nikog nisam imala pored sebe jer posjete nisu bile dozvoljene, ali su babice bile nevjerovatne i pomogle su me da izdržim”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh