Svijet

Istanbul – Postavljen kamen temeljac za izgradnju najvećeg aerodroma na svijetu

U prisustvu turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana danas je u Istanbulu svečano postavljen kamen temeljac za izgradnju trećeg istanbulskog aerodroma, čija izgradnja će koštati 10,25 milijardi eura, a koji će ujedno biti i najveći na svijetu, javlja Anadolija.

No image - Haber.ba


Recep Tayyip Erdogan (Foto: Anadolija)

Turski premijer Erdogan je tom prilikom kazao da će treći aerodrom u Istanbulu biti izgrađen na prostoru od 76,5 miliona metara kvadratnih.

“Na tom prostoru nalazit će se zatvoreni prostor od oko 1,4 miliona metara kvadratnih. Prema ovim proporcijama, ovo će biti najveći aerodrom na svijetu. Sastojat će se od šest pista kapaciteta za 500 aviona. Sa 150 miliona putnika godišnje, bit će najprometniji aerodrom u svijetu”, rekao je Erdogan.

Istakao je kako će tokom izgradnje aerodroma na gradilištima biti uposleno skoro 100.000 radnika.

“Ovdje gradimo, ne samo aerodrom nego jedan veliki grad. Tokom izgradnje aerodroma, ovdje će posao naći više 80.000 radnika. Nakon što bude izgrađen, na aerodromu će godišnje biti uposleno oko 120 hiljada radnika. Aerodrom će biti izgrađen kako bi bio energetski efikasan”, kazao je Erdogan.

Prva etapa izgradnje aerodroma će biti završena do 29. oktobra 2017. godine.

Inače, tender za izgradnju ovog kolosalnog aerodroma dobio je turski konzorcij Limak – Kolin – Cengiz – Mapa – Kalyon, a izgradnja aerodroma će biti provedena po modelu izgradi – upravljaj – predaj državi. Grupa je za izgradnju dala najveću ponudu i to u iznosu od 22,15 milijardi eura bez PDV-a. Oni će nakon izgradnje aerodromom upravljati 25 godina, nakon čega će preći u vlasništvo države.

U izgradnju aerodroma će biti utrošeno čak 350.000 tona čelika, 10.000 tona aluminija. Sama izgradnja aerodroma na 415 dunuma površine će biti realizirana u četiri faze.

Novi aerodrom će imati ukupno 165 putničkih mostova, šinski saobraćaj do terminala, četiri terminal zgrade, tri tehnička bloka za kontrolu saobraćaja, osam kontrolnih tornjeva, šest pista za sve vrste aviona, apron zonu na 6,5 miliona metara kvadratnih, svečani salon, kargo terminal, državnu rezidenciju i autoparking kapaciteta od 70.000 vozila.

Na aerodromu će se nalaziti još i zdravstveni centar, hoteli, vatrogasna stanica, vjerski objekti, kongresni centar te brojni drugi popratni objekti i usluge.

Izgradnja novog istanbulskog aerodroma bi trebala u potpunosti biti okončana do kraja 2018. godine.

Istanbul trenutno ima dva velika aerodroma, Ataturk i Sebiha Gokcan. No, izgradnja trećeg aerodroma za cilj ima olakšavanje zračnog saobraćaja u ovoj turskoj metropoli.

(anadolija)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh