Svijet

London – Britanki dozvoljeno da tuži saudijskog princa Abdul Aziza

Janan Harb tvrdi da je bila tajno vjenčana za kralja Fahda 1968. godine, kada je on bio princ i ministar unutrašnjih poslova Saudijske Arabije

No image - Haber.ba


Janan Harb (Foto: Thetimes.co.uk)

Bivšoj suprugi preminulog saudijskog kralja Fahda odobreno je da tuži njegovog sina zbog navodno neisplaćenog novca.

Janan Harb tvrdi da je bila tajno vjenčana za kralja Fahda 1968. godine, kada je on bio princ i ministar unutrašnjih poslova Saudijske Arabije. Harb je navela sudu kako je imala 19 godina kada su se ona i kralj Fahd tajno vjenčali.

Harb tvrdi da joj je, nakon što je postao kralj 1982. godine, kralj Fahd obećao da će je finansijski zbrinuti do kraja njenog života. Ipak, nakon što je doživio moždani udar 1995. godine, finansijska podrška je prestala, a kralj Fahd je iste godine preminuo.

Advokati koji zastupaju princa tvrde da on ima pravo na “državni imunitet”. Sudija je ipak presudio da on više nema pravo na državni imunitet, jer je kralj preminuo.

Sudija Rose, koji je predsjedavao presudom, istakao je kako “Princ nije pružio nikakav odgovor na tačnost ili suprotno ijedne optužbe gospođe Harb, te su njegovi podnesci bili ograničeno na osporavanje nadležnosti suda”.

“Zakon u ovom području je već ustanovljen i potvrđuje da lični imunitet prestaje kada lider države više nije u uredu iz određenog razloga”, istakli su advokati koji su zastupali Harb.

Sin kralja Fahda, princ Abdul Aziz, pristao je da se sastane s Janan Harb u Londonu 2003. godine. Ona navodi da je na tom sastanku princ Abdul Aziz izrazio spremnost da časno ispoštuje uslove obećanja koje je njegov otac dao Harb u smislu njene finansijske pomoći. Tačnije, princ Abdul Aziz ponudio joj je ukupnu sumu od 20 miliona dolara i prepisivanje dva imanja u centralnom dijelu Londona na njeno ime, te je Harb prihvatila ponudu.

Zauzvrat, Janan Harb je obećala princu Abdul Azizu da će poduzeti korake da povjerljivost informacija koje je dala svojim pravnim savjetnicima, a koje se tiču njene veze s preminulim kraljem.

Harb tvrdi da je ona ispunila svoj dio dogovora, ali da zauzvrat nije primila 20 miliona dolara i dva imanja u centralnom dijelu Londona.

(anadolija)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh