Svijet

Poziv međunarodnoj zajednici da zaustave genocid – Doktori iz Gaze: Zar su u Gazi i djeca teroristi?

Doktori iz Evrope i arapskih zemalja koji rade u bolnicama u Gazi pozvali su međunarodnu zajednicu da zaustavi genocid koji Izrael sprovodi nad narodom Gaze, javlja Anadolu Agency (AA).

No image - Haber.ba


Gaza (Foto: Arhiva)

Doktori su na konferenciji organizovanoj u Bruxellesu predočili dokumentaciju o stanju u Gazi, kada su mrtvi i povrijeđeni u pitanju, istakavši da je meta napada palestinski narod, u 80 ili 90 posto slučajeva civili, žene i djeca.

Pojasnili su da su mete napada uglavnom bolnice, hitne pomoći i džamije u Gazi u kojima se skrivaju civili.

Norveški doktor koji je radio u bolnici Sifa u Gazi, Mads Gilbert, je, pokazujući fotografije teško ranjenih i ubijenih beba i djece, upitao: “Zar su ovo teroristi!?”

Gilbert je kazao da je od 1.200 ubijenih Palestinaca, svako četvrto dijete, a od 7.000 povrijeđenih, svako treće dijete.

On je kao odgovorne za događaje u Gazi, u istoj mjeri kao i izraelskog premijera Benyamina Netanyahua, naveo i Ujedinjene nacije (UN), američkog predsjednika Baracka Obamu i evropske zemlje.

Doktor Gilbert je govorio o drami koja se odvija u Gazi, o pismu koje je uputio američkom predsjedniku Obami, a koje je obišlo svijet. Međutim, prema njegovim riječima, reakcije su dolazile iz cijelog svijeta, ali nijedna riječ od nekog lidera.

“Prema nama se ponašaju kao da smo neka zarazna bolest. Nemam politički virus ebola. Mi smo doktori na starni palestinskog naroda, a ne Hamasa”, poručio je doktor Gilbert.

Pojasnio je da oni podržavaju nedužni palestinski narod te da u izraelskim operacijama, na 500 poginulih Palestinaca pogine jedan civil na izraelskoj strani.

“Šta da se događa suprotno od sadašnjeg stanja? Šta bi uradili da u palestinskim napadima pogine 287 izraelske djece, a 2.164 bude povrijeđeno?”, upitao je Gilbert SAD i lidere Evropske unije (EU), koji su podržali izraelske napade.

Pojasnio je da je od 15 bolnica u Gazi 13 pretrpjelo štetu, ubijeno sedam zdravstvenih radnika, nema mjesta u bolnicama, nema lijekova i medicinskih potrepština…

“Bombardovanje bolnica i ambulanti se uklapa u definiciju genocida”, poručio je doktor Gilbert.

Francuski hirurg Christophe Oberlin zatražio je podršku međunarodne zajednice vezano za tužbu koju je u petak podnio Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu u vezi sa zločinima koje Izrael sprovodi nad palestinskim narodom.

Evropski i arapski doktori su pozvali da se hitno otvori humanitarni koridor u Gazi zbog sve lošijeg humanitarnog stanja u Gazi te da helikopteri EU dostave lijekove i medicinske potrepštine u Gazu i da se ranjeni izvuku iz Gaze.

(anadolija)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh