Luda planeta

Ženama u Japanu naređeno da moraju nositi štikle jer je to rekao jedan muškarac

„Štikle na poslu su neophodne“, kaže japanski ministar rada komentarišući peticiju #KuToo koja poziva na kraj obaveze žena da na posao nose štikle.

Japanke - Zenskikutak.rs

Japanski ministar zdravlja i rada brani preduzeća koja zahtijevaju da žene na posao nose štikle, tvrdeći da je to „neophodno i prigodno“, nakon što je pokrenuta peticija protiv ove prakse.

Opaska je iznesena kada je Takumi Nemoto zamoljen da prokomentariše peticiju koju su pokrenule žene koje žele da vlada zabrani zahtjeve preduzeća da žene koje traže posao ili su već zaposlene moraju nositi štikle.

„To je društveno prihvatljivo kao nešto što spada u domen okupaciono neophodnog i prikladnog“, rekao je Nemoto legislativnom odboru u srijedu.

Peticija je podnesena ministarstvu rada u utorak. Kampanja je naslovljena #KuTuu, što je igra riječi na temu japanske riječi „kutsu“ što znači cipele i „kutsuu“ što znači bol. To je takođe i aluzija na globalni pokret protiv se*sualnog zlostavljanja #MeToo.

Pokret je pokrenula glumica i autorka Yumi Ishikawa, a ubrzo je zadobio podršku hiljada ljudi na internetu.

Pobornici ove kampanje kažu da je nošenje štikli u Japanu skoro pa obavezno kada je riječ o potrazi za posao ili radu u mnogim japanskim kompanijama.

Neki od pobornika kampanje opisuju štikle kao ekvivalent modernom vezivanju stopala, dok drugi podstiču generalno ublažavanje pravila dres-koda u Japanu, gdje su poslovna odijela za muškarce univerzalno prisutna na radnom mjestu.

Godine 2015. direktor filmskog festivala u Kanu je uputio izvinjenje nakon kontroverzne u vezi sa ženom kojoj je odbijen pristup crvenom tepihu jer nije nosila štikle. Međutim, uprkos protestima holivudske zvijezde Julie Roberts koja se iduće godine pojavila bosa, Kan je ipak zadržao svoj dres-kod, prenosi “Lola“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh