Luda planeta

Najukletija mjesta na svijetu

Postoje brojne lokacije na svijetu koje su zahvaljujući legendama koje su o njima ispredane dobile epitet najukletijih mjesta na svijetu. Mnoge od njih su napuštene, što dodatno doprinosi njihovom zastrašujućem izgledu.

najukletija mjesta na svijetu- Instagram

Prema Fox News ovih pet gradova i ostrva se smatraju najukletijim mjestima na svijetu, a na priče o nekima od njih ravnodušni mogu biti samo najhrabriji.

Ostrvo Roanok u Sjevernoj Karolini

Grupa Engleza na čelu sa kapetanom Džonom Vajtom naselila se na ovom ostrvu 1578. godine. Poslije nekog vremena Vajt je otplovio u Englesku po zalihe, a na Roanoku je ostala njegova porodica i kolonisti. Kada se vratio, zatekao je uništeno utvrđenje bez ijednog njegovog sunarodnika. Navodno, na drvetu je bila urezana riječ “Kroaton” što je ime jednog od domorodačkih plemena. Po nekim pretpostavkama kolonisti su se priključili Indijancima i otišli, ali ostala je legenda i do danas se ovo ostrvo smatra ukletim, prenosi “RTS“.

Ostrvo Nauru na jugu Tihog okeana

Do prije pola veka žitelji ostrva Nauru bili su najbogatiji na svetu. Lokalni stanovnici tvrde da su zbog zagađenja koje je izazvalo iskopavanje fosfata svi prodali svoje posjede i otišli. Oni koji su ostali vjeruju da su bogovi kaznili tadašnje stanovnike i njihove potomke zato što su uništili prirodne ljepote.

Danas je Nauru jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu. Kako bi opstali, većinu prostora iznajmljuju Australiji za privremeni smeštaj izbeglica i imigranata.

Dvorac Monsinjor na jugu Francuske

Ovaj zabačeni zamak, koji se nalazi na vrhu strme litice, među lokalnim stanovništvom je poznat i pod nazivom “Sotonina sinagoga”. U 12. vijeku ovaj zamak je bio sedište Katara, hrišćana koje je Katolička crkva proglasila jereticima. Poslije opsade koja je trajala devet meseci, a u kojoj je učestvovao i sam papa, 200 Katara je spaljeno na lomači, ali su neposredno prije pogubljenja prokleli ovaj zamak.

Ostrvo Povelja u Italiji

Žitelji koji nastanjuju oblasti u blizini ovog ostrva do danas vjeruju da se “zao čovjek kada umre probudi u Povelji”, koja je nazvana i “Ostrvo smrti”, a nalazi se nedaleko od Venecije. Danas na ovom ostrvu živi samo nekoliko vinogradara sa svojim ovcama, a nekada ga je naseljavalo stotine porodica. Bili su toliko ekonomski napredni da su imali svoje lokalne zakone i bili potpuno nezavisni od ostatka države, dok nije izbila epidemija kuge, koja je pokosila većinu stanovnika.

Poslije toga ostrvo je postalo sanatorijum za oboljele od gube i mentalnih bolesnika. Konačno je napušteno 1968. godine. Biznismen Luiđi Bronaru kupio je ostrvo 2014. godine sa namerom da ga obnovi, ali nije otkrio za koje namjene.

Timbuktu, grad na sjeveru Malija

Ekstremisti su 2012. godine napali Timbuktu i oskvrnavili grobove svetaca, uradivši nešto što je do tada bilo nezamislivo – raznijeli su vrata džamije iz 15 vijeka. Prema legendi, otvaranje ovih vrata, starih 600 godina, dovelo bi do smaka svijeta. Od tada, lokalni stanovnici upozoravaju na haos koji je nastao svuda okolo. Neki od njih tvrde da je grad već stotinama godina pod kletvom, još od vremena kad se trgovalo solju, kada su kružile glasine da su njegove ulice popločane zlatom.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh