Luda planeta

Belgija: Vlasnik zarazio mačku korona virusom

U Belgiji je prijavljen prvi slučaj infekcije mačke koja je korona virus dobila od svog vlasnika pozitivnog na COVID-19.

Mačka - YouTube

Stručnjaci naglašavaju da se ova bolest ne prenosi sa životinja na ljude i da životnje ”nisu vektori epidemije”.

Veterinrski fakultet u Liježu prijavio je belgijskom Kriznom centru korovirusnu infekciju mačke od strane vlasnika pozitivnog na Covid-19, prenosi “Tanjug”.

Dodaje se da je mačka dobila dijareju i respiratorne probleme sedam dana nakon što je vlasnik razvio prve simptome bolesti.

U belgijskom Kriznom centru navode da je u pitanju „izolovani slučaj“ koji se može objasniti samo „bliskim kontaktom životinje i vlasnika” i prenosom virusa sa čovieka na životinju, a ne obratno.

“Mačka je ovdie” žrtva “infekcije koja se tiče čovieka. U principu, ova bolest se ne prenosi sa životinja na ljude. Rizik za ljude je stoga izuzetno nizak”, kažu u Kriznom centru.

Belgijski stručanjaci napominju da se moraju uspostaviti pravila o higijeni i udaljenosti koja se tiču njegovih i njegovih kućnih ljubimaca, a da se u slučaju zaraze COVID19 životnje moraju zaštiti od bolesnih vlasnika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh