Misterije

Tajanstvena mjesta gdje je ljudima ulaz zabranjen

Zabrana je oduvijek bila snažna motivacija. Sve ono što je zabranjeno, sakriveno, djeluje nam privlačnije. Danas, kada se čini da nam je sve dostupno, još uvijek postoje mjesta gdje je ljudima pristup zabranjen..

Klub 33 - Flickr.com

Prvo mjesto na našem spisku jeste Maunt Veder (Mount Weather), sklonište od apokalipse poznato onima koji su gledali seriju ‘100’ (The 100). Ovo misteriozno postrojenje od 564 posjeda u Virdžiniji nalazi se u Centru za hitne operacije u Americi, a postoji od 1979. godine. Međutim, široj javnosti je postalo poznato tek od 1974, kada je u njegovoj blizini pao avion. Onda nije bilo jednostavno objasniti zašto se usred Virdžinije nalazi operativni centar. Zvanični odgovor Vlade bio je da je postrojenje izgrađeno kao novo sklonište Službe bezbjednosti u slučaju nuklearnog napada.

Sjeverni Sentinel u Indijskom okeanu primjer je onih mjesta gdje je ljudima ulaz zabranjen zarad njihovog dobra. U slučaju ovog ostrva, u smrtonosnoj opasnosti bile bi pridošlice prema kojima je domorodačko stanovništvo izrazito neprijateljski nastrojeno. Nakon tragične smrti grupe ribara, Vlada Indije ograničila je bezbjedan prostor od 3 milje udaljenosti od ostrva, zabranivši dalji pristup.

Jedno od zabranjenih mjesta jeste i Nacionalni muzej špijuna u Đangsuu. Ovo mjesto je čuvar špijunske historije Kine, te je, osim nekolicini ljudi sa kineskim državljanstvom, ulaz strogo zabranjen.

Primamljivost zabranjenog i nedostižnog prepoznali su tvorci Kluba 33, posebnog dijela Diznilenda. U Klub 33 ulazi se kroz skriveni dio trga u Nju Orleansu, a pristup je dozvoljen samo izuzetno važnim i bogatim ljudima. Ulaz u Klub 33 košta 25.000 dolara, a godišnja članarina 12.000 dolara.

U brojnim teorijama zavjere, kao skrovište koje čuva sve najveće tajne Amerike navode se Pentagon, planina Montana i mnoga druga mjesta. Međutim, malo je poznata satelitska stanica u Pajn Gepu, Australiji. Ovu stanicu, kojom upravljaju Vlada Amerike i Australije, čuva veliki broj naoružanih vojnih obavještajaca, a smatra se da je mjesto u kojem se planiraju i započinju brojne tajne operacije američke obavještajne službe.

Još jedan američki vojni kompleks prepun pažljivo čuvanih tajni jeste Dagvej Pruving Graund (Dugway Proving Ground). Otkrivanje jednog dijela ovog kompleksa bilo je dovoljno da uplaši naučnike. U ovim kompleksima čuvalo se hemijsko i biološko oružje, a pojedini naučnici tvrde da se u ovim kompleksima za eksperimente koriste i ljudi.

Osim američkih, u centru pažnje javnosti su i tajne Rusije. Mežgorje, malo selo među planinama Urala, jedno je od mjesta na koje niko ne smije da kroči. Ovakvu zabranu prate i brojna nagađanja o tome šta bi se moglo kriti u ovom gradiću među planinama. Jedna od teorija jeste da je ovaj gradić korišćen za nuklearna istraživanja u doba Hladnog rata.

Grupacija Vivos može biti mjesto početka novog života nakon apokalipse, pa je stoga i ovaj štab u Nemačkoj zabranjen za sve posjetioce. Ovo pažljivo izgrađeno, izdržljivo, ali i luksuzno mjesto otvorićt e se samo u slučaju apokalipse i primat će odabrane porodice. Mjesto je opremljeno i oružjem i municijom.

Kada govorimo o skrivenim i zabranjenim mjestima, da li je moguće ne pomijenuti Sjevernu Koreju? Od svih tajni ove zemlje, koncentrisat ćemo se na jednu pomalo čudnu, posebno sakrivenu prostoriju. Sobu 39 je osnovao Kim Džong II 70-ih godina 20. vijeka, i ona se nalazi u prostoriji broj 39 Upravnog odbora 39, na trećem spratu zgrade Vlade u Pjongjangu. Šta se krije iza zatvorenih vrata ove prostorije, vjerovatno će još dugo ostati tajna.

Ova lista zabranjenih mjesta i prostorija koje čuvaju gotovo nezamislive tajne, još uvek ne uključuje sve ono što je nedostupno našem znanju. Savremeno doba, razvoj civilizacije i tehnologije sa sobom su doneli mnoštvo tajni od kojih, kao što smo vidjeli, neke mogu biti i vrlo opasne. Dok postoje tajne, postojat će i pokušaji da se one razrješe, kao što će, sve dok ima zabranjenih mjesta, biti znatiželje koja će ih činiti neodoljivim, piše “Red info portal“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh