Svaštara

Najpopularnija imena: U Velikoj Britaniji – Muhamad, u BiH – Amar i Luka…

Najpopularnija imena, u Velikoj Britaniji – Muhamad, u BiH – Amar i Luka…

Beba - Ilustracija

Crna Gora: Nikola i Marko, Milica i Jelena

U Crnoj Gori, prema zvaničnim podacima, dječacima se najčešće nadjevaju imena kao što su Nikola, Marko, Miloš, Milan i Petar. S druge strane, roditelji djevojčicama najčešće daju imena kao što su Milica, Jelena, Marija, Milena i Ivana, piše “Blic“.

Prema posljednjim zvaničnim podacima kojima raspolažu državne vlasti, Aleksandar je najpopularnije ime medju novorodjenim dječacima u toj zemlji, a slijede Zoran i Nikola. Kod djevojčica dominiraju imena Marija, Biljana i Elena.

Britanski Gardijan piše da su posljednji podaci o imenima djece u Velikoj Britaniji pokazali su da su Muhamad i Sofija najpopularnija imena za 2014. godinu.

Britanija: Muhamed i Oliver, Sofija i Emili

Nakon imena Muhamad, najpopularnija imena dječaka u Velikoj Britaniji su Oliver, Džek, Noah, Jakob, Hari, Džošua, Džejms i Itan.

Na listi djevojčica prvo mjesto zauzima ime Sofija, a slijede Emili, Lili, Olivia, Amelia, Isla, Isabela, Ava, i Kloe.

Inače, ime Sofija je među najpopularnijima u 2014. u zemljama kao što su SAD, Brazil, Španija i Rusija.

Bosna: Amar i Luka, Amina i Marija

Najpopularnija muška imena u Bosni i Hercegovini, prema statističkim podacima, su Amar i Luka.

U entitetu Federacija BiH po zastupljenosti slijede Tarik i Vedad, dok je u Republici Srpskoj najčešće muško ime Luka, a slijede Stefan i Nikola.

Kada je riječ o imenima za djevojčice, u Federaciji BiH najčešća imena su Amina, Lamija i Ajna dok su u RS-u najpopularnija imena Marija, Milica i Ana, javila je agencija Anadolija.

Hrvatska: Luka i Ivan, Lena i Ana

U Hrvatskoj su u 2014, ali i prethodnih godina najčešća muska imena Luka i Ivan, dok su djevojčice, nakon petogodišnje dominacije imena Lena, u prošloj godine dobijale ime Ana.

Prema podacima prikupljenim u matičnim uredima roditelji u Zagrebu su najčešće djevojčice krstili imenom Ana, Marija, Mia, Lucija i Sara. U najvećem hrvatskom gradu kod dječaka su najpopularnija imena Luka, Ivan, Marko, David, Filip, Petar, Josip i Jakov.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh