Svaštara

Kako prijatelju reći zbogom i prekinuti odnos koji nas opterećuje?

Neovisno o tome je li se vaš prijatelj promijenio ili ste se s vremenom udaljili, ponekad i prijateljstvo, poput ljubavne veze, dođe svom kraju.

Kraj prijateljstva - Alternativainformacije.com

No, kako zaključiti odnos bez otvaranja nove svađe? Stručnjaci kažu kako se u takvim situacijama trebamo ponašati zrelo, biti iskreni i slijediti nekoliko strategija koji će pomoći u lakšem snalaženju u novonastaloj situaciji, piše “Ordinacija“.

Donosimo savjete koji će vam pomoći završiti prijateljstvo bez nepotrebne drame!

Pomirite se sa svojom odlukom. Nemojte izbjegavati situaciju. Ako ste prijatelji dulje vrijeme, ovaj razgovor je vjerojatno nešto što nećete moći izbjeći.

Odaberite pravo mjesto i vrijeme. Najbolje je sjesti licem u lice, po mogućnosti na neutralnom teritoriju. Ostavite dovoljno vremena za razgovor u kojem ćete oboje moći reći što mislite i što vas brine.

Budite iskreni. Recite otvoreno koji su vaši razlozi za prekid prijateljstva. Možda se osjećate zanemareno, ili imate dojam da ste ispušni ventil svom prijatelju. U svakom slučaju nemojte skrivati svoje osjećaje, već ih jasno recite.

Budite jasni i precizni. Nemojte okolišati. Ako znate da se prijateljstvo neće nastaviti, nemojte niti ublažavati stvari i davati sebi i prijatelju lažnu nadu.

Mislite pozitivno. Nemojte se samo usredotočiti na razloge prekida prijateljstva, podijelite i zajedničku uspomenu. Razgovarajte o pozitivnim stvarima koje ćete ponijeti sa sobom nakon što prijateljstvo završi.

Budite skromni. Odolite iskušenju! Nemojte izvlačiti na površinu negativne osobine prijatelja. Budite “veći čovjek” i priznajte vlastite greške i slabosti.

Nastavite dalje. Jednom kada okončate prijateljstvo, možete samo naprijed. Nemojte se pokušavati javiti prijatelju, i nemojte ništa očekivati od njega. Takav način razmišljanja i ponašanja samo će produljiti prijelaz.

Razgovarajte o svojim osjećajima. Osjećaj gubitka i tuge, ponekad i ljutnje posve su normalni kada je u pitanju prekid prijateljstva. U redu je osjećati se tako, samo nemojte dozvoliti da te emocije preuzmu kontrolu nad vama. Ako trebate razgovarati s nekim, nemojte birati zajedničkog prijatelja. Umjesto toga razgovarajte s neutralnom strankom, možda čak i stručnom osobom, ako osjećate da će vam to pomoći.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh