Svaštara

Žena došla kod ginekologa da abortira, a onda je uslijedilo nešto nezapamćeno!

Grupa od oko 30 ginekologa u Rumuniji odlučila se na potez koji do sada nije zabilježen u ovoj praksi, mnogi su bili iznenađeni njihovim potezom.

Abortus - Ilustracija/Rikavela.com

Ova grupa je odlučila da obustavi sve abortuse tokom sedmice uoči pravoslavnog Uskrsa 12. aprila kako ne bi “uznemirili Boga“. “Ne izvodimo abortuse tokom velikih praznika, naročito Svete nedjelje i Božića jer smatramo da ne treba uznemiravati Boga“, rekao je Marijus Kraina, ginekolog i direktor lokalne bolnice u gradu Temišvaru.

U Rumuniji se dnevno izvede oko 250 abortusa.

“Ovdje, abortus se smatra kontraceptivnim sredstvom. Imamo jednu od najviših stopa abortusa u Evropi“, rekao je Kraina.

Abortus je tokom vladavine Nikolae Čaučeskua bio zabranjen u Rumuniji, da bi poslije revolucije i njegovog ubistva bio legalizovan 1990. Te godine zvanično je izvedeno 992.000 abortusa, tri puta više nego što se rodilo djece, piše AFP.

Od tada, broj prekinutih trudnoća postepeno se smanjivao u ovoj drugoj najsiromašnijoj zemlji EU. Tokom 2012. zabilježeno je 88.000 abortusa i 200.000 novorođenčadi, piše “021rs“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh