Svaštara

Da li ćete ostati zajedno!? Ovo su četiri znaka problematičnog braka…

Poznati američki naučnik John Gottman, koji na Univerzitetu Washington već decenijama provodi istraživanja parova u svom “Ljubavnom laboratoriju” tvrdi da može predvidjeti hoće li par ostati zajedno na osnovu samo pet minuta posmatranja njihove interakcije – i to sa 91 posto tačnosti.

No image - Haber.ba

Četiri konjanika apokalipse

Jedan od najvećih mitova, kaže Gottman u svojoj knjizi The Seven Principles for Making Marriage Work (Sedam principa za održavanje braka), jeste da je uspješno razrješavanje razmirica put do stabilnog, sretnog braka. No i sretni se parovi svađaju – i često ne uspijevaju do kraja razriješiti razlike. Prema Gottmanu, većina bračnih nesuglasica zapravo nikada ne može biti razriješena. Parovi godinama pokušavaju jedno drugome promijeniti stajalište, no to nije moguće jer većina nesuglasica počiva na temeljnim razlikama u životnom stilu i karakternim osobinama. Međutim, sam način na koji se parovi svađaju može predvidjeti uspjeh veze.

U nesretnim brakovima, odnosno onima koji su osuđeni na propast, bračne razmirice često počinju u negativnom tonu, kaže Gottman. I tako se nastavljaju.

U razgovoru se učestalo pojavljuju četiri znaka problematičnog braka, koje Gottman naziva „četiri konjanika apokalipse“: kritikovanje, omalovažavanje, odbrambeni mehanizmi i povlačenje u sebe.

Kritikovanje

Jedno je prigovoriti partneru nešto vezano uz određenu situaciju npr.: „Danas nisi oprao suđe i to me jako povrijedilo“. No kritiziranje na račun karakternih osobina partnera poput „Opet nisi oprao suđe. Stvarno si sebičan i uopće te nije briga“, znak je većih problema. Kad se kritiziranju pridruže sarkazam, cinični komentari, agresivni humor i ismijavanje partnera, to je znak da je u braku prisutan najgori od četiriju konjanika apokalipse – omalovažavanje.

Omalovažavanje

Ono je poput otrova koji polako nagriza brak, a loš je i za zdravlje: istraživanja pokazuju da su parovi koji pokazuju omalovažavanje jedno prema drugome skloniji obolijevanju od zaraznih bolesti poput prehlada i gripa od ostalih ljudi.

Pojavu omalovažavanja u vezi često prate i obrambeni mehanizmi: jedan ili oba partnera počnu se braniti protiv sve te negativnosti.

Odbrambeni mehanizam

Kad se počnemo braniti, kaže Gottman, dajemo partneru na znanje kako smatramo da krivica nije u nama nego u njemu, i to često pogoršava konflikt. Na kraju, kad kritikovanje, prezir i odbrambeni mehanizmi postanu norma, pojavljuje se i četvrti konjanik apokalipse: povlačenje u sebe. Umjesto razrješavanja problema, partneri grade zidove.

Povlačenje

Mnogo je češće među muškarcima. Stereotipna je slika muškarca koji dolazi kući, susreće se s lavinom kritika svoje supruge te je ignorira skrivajući se iza dnevnih novina ili nogometne utakmice. Muškarci su, kaže Gottman, podložniji izbjegavanju konflikta zbog njihove fiziologije. Kad se par posvađa, u tijelima obaju partnera ponekad se počinju događati fiziološke promjene poput ubrzanog rada srca, znojenja, pojačanog izlučivanja adrenalina, povećanog krvnog tlaka. Evolucijski gledano, to je ista fiziološka reakcija koja nam je omogućila da budemo brzi i reaktivni u opasnim situacijama – reakcija „bori se ili bježi“. No kad se nađemo u tom fiziološkom stanju za vrijeme komunikacije s partnerom, nećemo uspjeti razriješiti razmirice, već ćemo ili napadati partnera negativnošću ili pobjeći, odnosno ignorirati ga. Gottman to naziva „preplavljanje“ te kaže kako se žene puno brže i lakše mogu oporaviti iz tog stanja od muškarca – stoga muškarci češće izbjegavaju konflikte koji ih dovode u to stanje i radije se povlače u sebe. Bilo kako bilo, kad se u dugoročnim vezama jedan ili oba partnera često nađu u stanju fiziološke „preplavljenosti“, znak je to da brak ide nizbrdo.

Pripazite na ove stvari i ne dajte im maha ako želite sačuvati vezu! Iskrena i redovna komunikacija sa željom da se stanje popravi, da se shvati i uvaži stajališe drugoga, sa velikim strpljenjem, pažnjom, blagošću i empatijom pomoći će kod svakog konflikta, koji je neizbježan kako u braku – tako i u svim odnosima na ovome svijetu, piše “SensaKlub“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh