Svaštara

Stan je bio napušten od 1939.: 70 godina kasnije, u njemu su našli nevjerovatno blago

Bila je to 1939, kada je 23-godišnjaMadam de Florian napustila svoj stan u Parizu, Francuska. Drugi svjetski rat počinjao je i Madam de Florian je dobila informaciju da se njemačke trupe približavaju Parizu. Kako bi se sklonila sa puta rata, ona je zaključala svoj stan i otišla.

Ključaonica - Kurir.rs

Madam de Florian otišla je na jug u mirnu zonu gdje je čekala sigurnost.

Nikada nije uspjela da se vrati u svoj stan. Ipak, ona je nastavila da plaća rentu do kraja svog života. 2010. godine, kada je preminula u 91. godini.

Kada je umrla, njeni rođaci i nasljednici saznali su za stan u Parizu. Unajmili su aukcionara Oliviera Šopina da zabilježi sav inventar vrijednih stvari u napuštenom stanu. Kada je otvorio vrata, aukcionar i njegov tim ostali su bez teksta. Stan je bio slika i prilika godina prije Drugog svjetskog rata!

Ono što je još bitnije, bilo je unutra i jako vrijednih stvari. Trpezarijski deo bio je prepun čaša i posuđa. Slike su bile skinute sa zidova kao da su trebale da budu negdje transportovane, ali kao da vlasnik nije imao dovoljno vremena.
Jedan sto kao da je čekao da mu se vrati vlasnik. Tu su četke, šminka i boca parfema. U uglu sobe, pronašli su originalne lutke Mikija Mausa i Gicka.

Možda najinteresantnije otkriće bila je slika prelijepe žene u roze haljini. Daljim ispitivanjem otkrili su da je žena Marta de Florian, baka Madam de Florian, piše Kurir. U početku, umjetnik nije bio poznat, ali kasnije otkriće pomoglo je istraživačima da zaključe da je sliku nacrtao Đovani Boldini, italijanski slikar.

Marta de Florian bila je jako poznata glumica u Parizu koja je živjela vrlo Kolekcija ljubavnih pisama pronađena je u stanu, a sva su bila od potencijalnih udvarača, uključujući i premijere i predsjednike.

Dok je Marta bila predmet Đovanijevih slika, dalji dokazi pokazali su da su njih dvoje bili ljubavnici. Portret Marte bio je završen 1888, kada je ona imala 24 godine; 2010. godine, slika je prodata za 3.4 miliona dolara. To je bilo njegovo najvrjednije djelo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh