Svaštara

Istinite priče sa operacijskih stolova: Žena otišla na operaciju bubrega, umjesto bubrega, izvadili joj jajnike!

Ko radi taj i griješi glasi stara poslovica, ali u ovom slučaju – greške su nedopustive budući da se radi o zdravlju, ljudskim životima i mjestu gdje bi trebali da se osjećaju sigurno kada imaju tegobe, bolnice odnosno ruke doktora. Ovo su istinite priče ljudi sa operacijskih stolova.

ilustracija

Vlada Velike Britanije je napravila rez od dvije milijarde funti u 2010. godini zbog smanjenja tarifa za medicinske usluge.

Sa predviđenim rezovima, ukupan dug NHS (National Health System) će iznositi 30 milijardi funti, što na papiru izgleda odlično – ali stvarnost je puno bolnija. Naime, zdravstveni sistem u ovom dijelu Evrope poprima sve mračnija obilježja, tvrdi “Independent”.

Preko 1.000 pacijenata u posljednje četiri godine na sopstvenoj koži je osjetilo rezove budžeta i to na najgori mogući način: Na njihovom tijelu je urađena operacija koju nisu platili odnosno planirali, prenosi “N1“…

Pod oznakon “nemoguće”, “Independet” je objavio listu najgorih grešaka koje su doktori napravili u Velikoj Britaniji, a kao direktan uzrok navode upravo budžetske rezove.

1. Jedan muškarac je otišao na rutinsku operaciju uklanjanja ciste. Operacija je “uspješno” obavljena tako što mu je umjesto ciste – uklonjen kompletan testis.

2. Žena je otišla na operaciju bubrega. Umjesto bubrega, izvađeni su joj jajnici.

3. Više pacijenata je dobilo skoro pa smrtonosnu dozu metotreksata, lijeka koji se inače propisuje za psorijazu, teški artritis ili leukemiju. Doze koje su njima date oralnim putem mogle su uzrokovati rak krvi, koštane bolesti i smrt.

4. Jednoj ženi u Velikoj Britaniji je uklonjen kompletan jajovod umjesto rutinske operacije slijepog crijeva na koju se prijavila.

5. Cijev koja se koristi za hranjenje pri operaciji ždrijela jednom muškarcu je instalisana direktno u pluća.

6. U ortopediji, oštećene dijelove zglobova je jednostavno promijeniti, i to je čest operativni zahvat. U više slučajeva, doktori u Velikoj Britaniji su pogrešne implantante stavljali na pogrešne dijelove tijela.

7. U jednoj bolnici u Britaniji, pacijent je iz zatvora došao na operaciju. Uspio je pobjeći zbog nemara osoblja i čuvara.

8. Više pacijenata se žalilo da su tokom transfuzije krvi dobili pogrešnu krvnu grupu.

9. Biopsija je tehnika koja uključuje uzimanje ćelija ili tkiva radi ispitivanja. Tkivo se ili ispituje pod mikroskopom, ili može biti hemijski ispitivano (na primjer, korištenjem PCR metode). Pacijet u Britaniji tvrdi da su mu doktori umjesto naručene biopsije pankreasa uzeli biopsiju iz jetre.

10. Za kraj, ostavili smo najbizarniji slučaj. Mnoštvo stranih objekata se ostavlja u tijelu čovjeka nakon operacije. Ono što su pacijenti prijavili do sada: Gaze, skalpel, igle i medicinska bušilica.

Iz NHS-a su se oglasili povodom teksta koji je objavio “Independent”.

“Mi brinemo o našim pacijentima. Ipak, godišnje se u bolnice prijavi 4,6 miliona ljudi. Incidenti koji se dešavaju su rijetki”, kaže Kathrine Murphy iz odnosa s javnošću NHS-a.

Ona je i potvrdila da se žalilo blizu 1.100 pacijenata kojima nije pružena adekvatna njega, pogotovo u slučajevima kada su zahvati vršeni na pogrešnim organima, te smatra da su takve greške neoprostive u zdravstvenom sistemu Velike Britanije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh