Svaštara

“UNIŠTILA SAM BRAK, SUPRUG ME OSTAVIO: NAUČITE IZ MOJIH GREŠAKA I NEMOJTE IH PONAVLJATI!”

Učite na njenom primjeru! Uništila je svoj brak zbog ove četiri stvari.

Žena - Dnevni.rs

1. Djecu sam uvijek stavljala na prvo mjesto

Lako je voljeti svoju djecu. Potrebno je vrlo malo truda i oni vas obožavaju, bez obzira na sve. Brak je ipak mala suprotnost: to je posao, piše “Zdrava i sretna“…

A kad god se moj brak počeo osjećati kao da obavljam težak rad, ja bih izašla s djecom napolje ili u šetnju ili u kino.

Često sam planirala ove avanture kada sam znala da moj muž ne može ići (ili da mi ne pokvari ugođaj).

Govorila sam samoj sebi, sve je u redu, on ionako radi, a nekako mi se uvijek činilo da mu se ne da ići na porodične izlete.

Izabirala sam da većinu noći s djecom spavam u sobi, okrivljujući muža da jako hrče i neka se odmori jer nam ionako djeca nekoliko puta upadaju u sobu tražeći nešto ili ih je strah spavati same.

Kao rezultat toga, jedva da smo na sat vremena bili sami, a nikada nismo proveli noć bez djece. Pa, možda jednom godišnje na našu godišnjicu.

2. Nisam postavila (ili nametnula) granice sa svojim roditeljima

Bili su često u našoj kući, ponekad bi dolazili nenajavljeni i ulazili slobodno u kuću. Oni bi “pomagali” oko kuće i radili stvari koje ih nikada nismo tražili, poput preslaganja veša iz mašine u sušilicu (pogrešno, naravno).

Odlazili bi s njima na odmor. Ispred nas bi preodgajali našu djecu. Moji su me vlastiti strahovi, usporavali da načinim granicu i postavim pravila ponašanja mojih roditelja. Moj se suprug, doslovce, oženio cijelom mojom porodicom.

3. Rijetko smo vodili ljubav

I postala sam zanovjetalo. Mislila sam da je ljubav iskrenost, ali svi znamo da istina boli. Dok smo se osjećali udobnije (čitaj: lijeni) u našem odnosu, bila sam preumorna za akcije.

A kada bi nešto i učinio stalno bi ga napadala: “zašto si to učinio”?

Umjesto da mu pomagala da izgrađuje svoj ego, ja sam ga ponižavala.

Često sam mu govorila kako mu posao i nije baš neki i kako sigurno odlazi samo da gleda svoje kolegice vješalice (jer ja sam imala viška kilograma).

Stalno sam mu zamjerala kako radi sve pogrešno, a iskreno, on samo nije radio po mom.

Ponekad sam razgovarala s njim kao s djetetom. Kontrolisala sam porodične finansije i njemu prigovarala za svako nepromišljeno trošenje.

I u spavaćoj sobi, pogodili ste – činio je to sve pogrešno, a nisam se sramila reći mu to. Kako se naš brak raspadao, stalno sam tražila greške i greške kako bih mogla opravdati moju superiornost.

Na kraju dana, više nisam osjećaja poštovanje prema njemu, što sam mu i pokazivala.

4. Nisam se trudila da se naučim boriti na pravi način

Znam da zvuči čudno predložiti da postoji pravi način borbe. Ali postoji. Imala sam tendenciju zadržati mir u našoj kući ako držim usta zatvorena kad me stvari stvarno smetaju, ali nisam.

Kao što možete zamisliti, sve male stvari koje su me izluđivale prerasle su u ogromnu kuglu ljutnje koja će se povremeno pretvoriti u golem, stvarno zastrašujući napad.

Sada kada se osvrnem unazad, bila sam očito jedna obična zastrašujuća kuja tokom tih epizoda.

Pišem ovo s nadom da ću nekako vratiti svog sada bivšeg supruga natrag. I molim ga za oprost. Pišem ovo jer ne mogu vjerovati koliko sam dugo držala glavu pokopanu u pijesku.

Nadam se da će druge žene kroz moju priču barem malo shvatiti koliko mi žene možemo uništiti jednu porodicu.

I dok sam još uvijek uznemirena što je moj suprug odlučio riješiti naše probleme u krevetu druge žene, ipak priznajem da ga je moje ponašanje i gurnulo tamo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh