Svaštara

POPULARNA ŽENSKA IMENA koja roditelji daju deci jer misle da su stara narodna, a koja UOPŠTE NISU NAŠA

Starost imena ne znači nužno da je njegovo porijeklo narodno i sa ovih prostora!

beba na moru - Mamatataja.hr

Jezik je živa tvorevina svakog naroda i stalno se mijenja. Neke riječi ulaze u upotrebu, druge izlaze, a ima i onih koje nakon nekog vremena postanu potpuno zaboravljene. Slično je i sa imenima. U potrazi za što ljepšim i, možda, neobičnijim imenom za bebu roditelji često posegnu za starim vremenima i imenima iz davne prošlosti, piše “Dnevno“…

Statistika govori da u Srbiji 2017. godine novopečeni roditelji svojim nasljednicima sve češće daju kratka, troslovna imena i da su pravi “hit” biblijska imena. Ipak, starost imena ne znači nužno da je njegovo porijeklo narodno i sa ovih prostora!

Ako spadate u one kojima je bitna tradicija, ovo bi trebalo da znate! Predstavljamo vam popularna stara imena koja roditelji sve češće daju djevojčicama, a koja uopšte nisu s ovih prostora!

SARA – ime hebrejskog porekla – Sara je žensko biblijsko ime, hebrejskog porijekla i znači vladarka, kneginja, žena visokog ranga. Riječ “sara” na hebrejskom jeziku označava ženu visokog ranga, a prevodi se i kao princeza ili boginja ili njena visoka svetost. Sara, biblijska ličnost je bila Avramova žena i spominje se u Bibliji i u Kuranu.

IRINA – ime grčkog porijekla – Irina je žensko ime iz grčkog jezika i znači mir, spokoj… Poularne su još i varijante Irena, u ruskom jeziku Rina, a u engleskom Ajrin. U srednjovjekovnom srpskom jeziku bila je popularna varijanta Jerina (“Prokleta” Jerina bila je srpska vladarka, žena despota Đurđa Brankovića).

NIKA – ime grčkog porijekla – Nika je grčkoj mitologiji boginja pobjede. Ona je kći Titana Palanta i boginje Stiks. Njen pandan u rimskoj mitologiji je Viktorija.

EMINA – ime arapskog porijekla – Ime Amina je arapskog porijekla i znači vijerna, poštena, pouzdana i sigurna. Ovo je jako često ime među Arapima. Majka poslanika Muhameda zvala se Amina što je varijacija ovog imena.

ZOJA – ime grčkog porijekla – Zoja je srpska varijanta starogrčkog imena Zoe i znači život.

ZARA – ime arapskog porijekla – Zara je ime arapskog porijekla i znači sjaj/blještavilo. Na kurdskom “zara” znači “zlato”. Značenje imena Zara se može tumačiti i kao izvedenica imena Sara.

MIA – ime italijanskog porijekla – Pretpostavka je da je Mia skraćena varijanta imena Marija. U romanskim jezicima “mia” znači “moja”. Može biti i sa “j” i bez njega, kao i muško i žensko (na pr. Mija Aleksić)

DANIJELA – ime hebrejskog porijekla Ovo ime potiče iz starohebrejskog i znači “Bog je moj sudijа” . U narodnoj etimologiji, ime se vremenom vezalo za riječ “dan”, pa se prema narodnim običajima davalo djeci koja su rođena danju.

ANASTASIJA – ime grčkog porijekla – Smatra se da ime Anastasija/Anastazija vodi porijeklo iz grčkog jezika. Ovo ime hrišćanske svetiteljke u slobodnom prijevodu znači “Ona koja je vaskrsla“. Supruga Stefana Nemanje, majka Svetog Save zvala se Anastasija.

AIDA – ime arapskog porijekla – Ime je arapskog porijekla i znači gost, posjetilac…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh