Svaštara

Oni se sporazumijevaju zviždanjem: Poslušajte kako zvuči izumirući jezik koji zna samo šestero ljudi

Putujući krivudavim i seoskim cestama kroz pejzaže ovog otoka moguće je čuti antičku pjesmu kako odzvanja obroncima brežuljaka. Naime, riječ je o hiljadama godina starom jeziku kojim se stanovnici Antije sporazumijevaju zviždanjem.

Skriveno duboko u jugoistočnom dijelu grčkog otoka Evia, smjestilo se osamljeno selo Antia, u čijoj blizini unutar radijusa od 40 km nema hotela niti restorana, a toliko je osamljeno ne postoji čak ni Google kartama, piše “RTL“…

Jezik kojim se sporazumijeva zviždanjem zove se sfyria, a koristi se u malenom grčkom selu Antia. U prošlosti su njegovi stanovnici često dozivali članove svoje porodice s obližnjih obronaka, uslijed čega nisu mogli čuti njihove glasove, ali su ih mogli čuti kako zvižde.

Ovaj rijetki jezik govorili su uglavnom farmeri i pastiri, koji su ga kasnije prenosili na mlađe generacije. Ipak, ovaj jedinstveni jezik uskoro bi mogao izumrijeti. U posljednjih nekoliko decenija broj stanovnika u Antiji strmoglavo opada, što pridonosi nemogućnosti širenja ovog jezika. Godine 1980. u selu je živjelo 250 ljudi, a sada ih je samo 37. Ni posljednji govornici ovog jezika ne vjeruju kako će ovaj jezik biti od koristi njihovoj djeci, ali smatraju kako je važno prenijeti tradiciju i njegovu važnost na mlađe generacije.

Greece's disappearing whistled language

Is this the end for the sfyria whistlers in Greece? For more: http://bbc.in/2w2YBy4

Posted by BBC Travel on Dienstag, 1. August 2017


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh