Svaštara

Zašto je John F. Kennedy na predsjedničkom stolu čuvao ljusku kokosovog oraha?

John F. Kennedy bio je član američke kopnene vojske, međutim nakon što je zbog hroničnih problema s leđima diskvalifikovan, učlanio se u Američku ratnu mornaricu (US Navy) gdje je dobio oficirski čin.

Postavljen je za komandatna patrolnog torpednog čamca PT-109 na jugu Tihog okeana, kojeg je 2. augusta 1943. godine napao japanski brod. Od siline udara, japanski razarač Amagiri prepolovio je američki brod.

Nekoliko Amerikanaca je poginulo, ali Kennedy i još 10 ljudi su preživjeli i počeli plivati prema najbližem otoku. Kennedy je vukao povrijeđenog prijatelja koji nije mogao da pliva, te su nakon 5 kilometara došli do malog ostrva, prečnika 90 metara.

Na ostrvu nije bilo ni hrane ni vode zbog čega je Kennedy plivao do susjednog većeg otoka odakle je donosio kokosove orahe. Narednih šest dana to je bila njihova hrana.

Amerikanci u bazi su ih već proglasili mrtvim i sahranili.

Šesti dan dva lokalna ribara naišla su u malom kanuu i vidjeli ih.

Nisu znali engleski jezik, ali kapetan je uzeo ljusku kokosovog oraha, na kojoj je urezao poruku o tome šta se desilo (na slici), i nekako objasnio lokalcima da odnesu ljusku sa porukom u američku bazu.

Ribari su uspjeli da dostave poruku u američku bazu, i tako je došla ekipa koja je spasila Kennedyja i 10 preživjelih članova posade.

John F. Kennedy je kokosovu ljusku do kraja života čuvao na svom predsjedničkom stolu, a otok na kome su pronašli spas danas se zove Kennedy Island.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh