Svaštara

Tajna Titove ljubavnice koja je bila strah i trepet u Jugoslaviji: Zbog nje su padale glave!

Josip Broz Tito imao je dvije strasti – lov i lijepe žene. Jedna od njih, o kojoj se najmanje zna je zasigurno Davorjanka Zdenka Paunović, uoči rata studentica francuskog jezika.

Sofia Loren i Josip Broz Tito - Express.hr

“Tito je 29 godina mlađu Davorjanku upoznao uoči rata. Postala mu je sekretarica, a nakon okupacije Zagreba, preselili su u Beograd. Tu se njihov poslovni odnos pretvorio u nešto drugo”, kaže beogradski historičar Čedomir Antić, piše “Express“…

“Par je proveo zajedno najteže ratne dane, bili su skupa u doba najvećih borbi, a kad mu je Titu u posjet u Glavni štab stigla Herta Haas, njegova prva nevjenčana supruga, odmah joj je postalo jasno da Davorjanka i Tito zapravo žive zajedno”, nastavlja Antić koji tvrdi da je zapravo Davorjanka bila njegova najveća ljubav.

Davorjanka Zdenka Paunović – Wikimedia.org

Srpski pisac Vladimir Arsenijević kaže da ga Titova ljubav prema Zdenki, kako ju je zvao, ne čudi:

“Ona je imala klasičnu ljepotu koja je odgovarala onom što je Broz očekivao od žene. S druge strane, Tito je odisao se*sualnošću koja je prerasla njegove lične odnose. Taj njegov odnos prema masama imao je također erotičnost kakvu promovišu svi veliki lideri”, dodaje Arsenijević.

Prva godina rata zapravo je bila godina njihove najstrastvenije ljubavi, ali i najstrastvenijih svađa.

“Među partizanima je bio propagiran moral u kojem nije bilo mjesta privatnom i nije bilo ličnih odnosa. Davorjanka i Tito živjeli su u partizanskom logoru, gdje nije bilo privatnih odaja i sve razgovore su mogli čuti i drugi, bez obzira koliko lični bili”, kaže Antić.

Jednu takvu anegdotu ispričao je i bivši slovenski partizan Franc Leskošek. Njegovu delegaciju Tito je jednom pozvao na sastanak:

“Stražar ispred Titovih vrata rekao mi je:? Možete ući, Tito vas čeka’. Kad smo ušli u sobu u njoj nije bilo nikog. Iz susjedne prostorije čuli su se uzdasi i krici praćeni jakom škripom kreveta. Krici su postajali sve glasniji, a škripa kreveta sve jača. Izgledalo je da će se krevet raspasti, a osoba u jaucima izdahnuti. Rekao sam drugovima da izađemo van i prošećemo jer ko zna kad će sve to završiti. Nakon šetnje, zatekli smo u sobi krepkog i raspoloženog Tita. Pogledao je na sat i rekao: ‘Ne smeta što ste zakasnili, ja sam obavljao neke važne i neodložne poslove’.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh