Svaštara

Hladni rat kraljice Elizabete protiv Camille: Godinama je nije podnosila, a na vjenčanju joj se nije ni obratila

Znala je za njihovu aferu još dok Diana nije ni sumnjala da joj je muž nevjeran. Međutim, kraljica Elizabeta II nikad nije voljela Camillu Parker-Bowles, nekad ljubavnicu, a danas suprugu svog sina princa Charlesa.

Kraljica Elizabeta II i Camilla Parker-Bowles - Vecernji.hr

Nakon što je Diana podnijela zahtjev za razvodom, i Elizabeta i Charlesov otac Philip od njega su tražili da ostavi Camillu te da se pomiri sa svojom ženom. Povratka nije bilo, ali trebale su godine da Camilla postane poželjna u kraljevskim krugovima.

Kraljica ju je aktivno ignorisala, namjerno je nije pozivala na službene događaje i primanja, čak ni nakon Dianine tragične smrti, dok je njezin bivši muž bio na svakom popisu. Camilla jednostavno nije imala pristup Buckinghamskoj palači, a s Charlesom nije smjela nikuda. Htjela je upoznati njegove sinove, Williama i Harryja, ali Elizabeta nije dopuštala, piše “100 posto“…

“Lagao si o vezi s tom groznom ženom. Ne želim imati nikakve veze s njom”, navodno mu je rekla jedne večeri kad ju je molio da popusti svoj stav prema njegovoj partnerici. Rekla mu je i kako nikad neće postati kralj ne ostavi li Camillu.

Međutim, Charles nije odustajao. Počeo se koristiti vještim trikovima kako bi uveo Camillu u svoj život. Naprimjer, pozvao bi je na primanje, ali izostavio bi je s popisa gostiju. Camilla bi došla zadnja i sjela blizu Charlesa, dok je kraljica bjesnila.

Princ je bio zaljubljen i nije više htio slušati svoje roditelje. Pa, kad mu je otac Philip poslao pismo u kojem ga moli da se ne oženi Camillom, Charles je to isto pismo predao svom spin doktoru i rekao mu da to pošalje medijima.

Događaj koji je sve preokrenuo bila je smrt Kraljice Majke, koja je jednako prezirala Camillu. Charles je insistirao da se njegova partnerica pojavi na sprovodu, što je kraljica konačno i dopustila.

Bila je uvjerena da se njih dvoje neće vjenčati dok je ona živa, a zaruke su je šokirale. Ipak, odlučila im je dati svoj blagoslov, ali na cikvilnu ceremoniju nije htjela doći. Charles je bio očajan, a kraljica neumoljiva. Pojavila se na blagoslovu u kapeli Svetog Georgea.

Na samom vjenčanju Camilli se nije obratila nijednom, a prije toga zabranila im je veliko vjenčanje i naredila da sve mora biti jako skromno. S vremenom se pomirila s njihovim brakom, ali s Camillom još uvijek komunicira samo ako je potrebno.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh