Svaštara

10 grešaka kojima vam je majka uništila život

Psiholog Mihail Labkovski je govorio o glavnim greškama koje prave mnoge majke. Odnos majke i kćerke je – jedan od najozbiljnijih u životu svake žene. Način na koji se majka ponaša prema djevojčici u ranom djetinjstvu i kasnije u periodu odrastanja, utiče na njenu dalju sudbinu.

Majka i kćerka - Blogspot.com

Uloga roditelja u vaspitanju djece – je bolna tema za mnoge roditelje, što ne iznenađuje.

1. Odsustvo ličnog primjera

Umjesto da svojoj kćerki kažete: “Moraš da naučiš da kuhaš”, treba da kažete: “Hajde da zajedno skuhamo ukusnu supu”. I da to uradite! Kada djevojčica vidi da majka sa zadovoljstvom to radi, ona takođe želi da to nauči.

2. Osuđujući stav prema se*su

Ako od djetinjstva djevojčici sugerišu osuđujući stav pema muškarcima da njima “samo jedno treba”, ona odraste sa osjećanjem da su svi muškarci – nasilnici, a se*s – odvratan.

3. Paradoksalna protivriječnost

Kao se*s je – prljava stvar, ali svakoj djevojci sugerišu da se uda i rodi dijete, i poželjno je da to učini do 25. godine. Rezultat takvih protivriječnih usmjeravanja – je strah od svakog odnosa.

4. Prenaglašena briga

Ako u djetinjstvu majka previše brine o kćerki, izrašće u deformisanu ličnost bez sopstvenog mišljenja, sa kojom okruženje može da manipuliše bez ikakvih problema.

5. Negativni obrazac oca

Ako se kćerki govori da joj je otac “budala”, djevojčica se osjeća krivom što je takav čovjek njen otac. Sa ovim osjećanjem krivice žena ne može da se nosi cijelog života, pokušava da udovolji drugima i da dokazuje, da u njoj nema lošeg nasljeđa.

6. Fizičko nasilje

Fizičko kažnjavanje ponižava djevojčice čak više nego dječake. Ako djevojčicu tuku, ona će odrasti sa sklonostima prema obrascu žrtve i biraće agresivne partnere.

7. Nedovoljne pohvale

Ako djevojčicu nedovoljno hvale, ona će odrasti bez ljubavi prema sebi i neće moći da bude ravnopravni partner u odnosima.

8. Svađe pred djetetom

Svađe u prisustvu djeteta su – udar na njegovo mentalno zdravlje. Ne treba zaboraviti da dijete često preuzima odgovornost za sve što se dešava u porodici.

9. Odsustvo komunikacije

Ako se sa djevojčicom malo razgovara, ne odgovara na njena glupa pitanja, posebno u periodu adolescencije, ona gubi kontakt sa roditeljima i osjeća se napušteno. Razgovor je nešto čega nikada nije dovoljno kada je u pitanju podizanje djece.

10. Pravila života

Ne smije se govoriti devojčici da njen život obavezno treba da sadrži neke stavke: brak, djecu, gubitak težine, neki određeni posao… Djetetu treba sugerisati da ima pravo da se bavi čim god želi. Samo u tom slučaju će izrasti sigurna u sebe i sretna žena, piše “Bebamur.com“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh