Svaštara

TITOVO IME NOSI VIŠE OD 180 ULICA U SVIJETU: Maršal i dalje drma planetu!

Po Brozu su nazvane avenije, parkovi, trgovi u Indiji, Tunisu, Egiptu, Rusiji, Brazilu, Italiji

No image - Haber.ba

U Zagrebu odnedavno ne postoji Trg maršala Tita, ali ulice, trgovi, parkovi, avenije i plaže sa imenom Josipa Broza i dalje postoje širom sveta, i to ih je više od 180!

U regionu ih najviše ima u Vojvodini i Istri, a istarski grad Rabac ima i plažu maršala Tita. Brozovo ime nose ulice i avenije gradova Afrike, Azije, Evrope i Južne Amerike, pogotovo zemlje nekadašanjeg nesvrstanog bloka.

Titova ulica postoji u Nju Delhiju u Indiji, te Adis Abebi (Etiopija), Luandi (Angola), Akri (Gana), Susu (Tunis), Kairu (Egipat), Moskvi (Rusija), Sao Paulu (Brazil) i u nekoliko italijanskih gradova.

Što se tiče nekadašnjih jugoslovenskih republika, situacija je sledeća: glavna ulica u Sarajevu zadržala je naziv Ulica maršala Tita, a celoj u Bosni i Hercegovini 19 ulica nosi Maršalovo ime.

Glavni trg u Velenju u Sloveniji je Titov trg, a jedna ulica u Podgorici i dalje se zove po Maršalu. U Beogradu je 14 ulica sa imenom doživotnog predsednika SFRJ. Istina, nijedna nije u centru, a najviše ih je u Grockoj – čak sedam,prenosi Svijet


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh