Svaštara

Indonežanka 26 godina štedjela za odlazak na hadž

Zahvaljujući novcu koji je uštedjela nakon skoro tri decenije sakupljanja otpada Siri Maryani ove godine je napokon ostvarila životni san

Zahvaljujući štednji koja je trajala 26 godina Siti Maryani (64) iz Indonezije je napokon ostvarila životni san i otputovala u Mekku kako bi obavila hadž, petu temeljnu dužnost svakog muslimana i muslimanke. Maryani je novac uštedjela od prodaje sakupljenog otpada koji se mogao reciklirati i tek je ove godine prikupila iznos potreban za odlazak u Saudijsku Arabiju.

Maryani je prije odlaska otkrila da se želja za obavljanjem hadža rodila 1980-ih godina, kada joj je preminuo suprug, a štedjeti je počela 1993. godine. Međutim, u to vrijeme nije znala kako će uštedjeti novac za obred, budući da je bila samohrana majka četvero djece koje je morala hraniti.

-Tako sam počela sakupljati otpad. Nakon obilne kiše, sakupljala sam i pijesak koji sam prodavala – kazala je.

Budući da živi uz rijeku koja protiče kroz glavni grad Jakartu, često je kopala i skupljala pijesak iz korita koji je prodavala kao građevinski materijal. Dnevno je mogla nakupiti najmanje pet vreća s pijeskom koje je prodavala za 8.000 indonezijskih rupija (0,56 američkih dolara). U 2012. godini nakon teškog rada koji je trajao skoro dvije decenije, Maryani je je uštedjela 1.750 dolara, minimalni iznos potreban za prvu uplatu u to vrijeme. Otad je radila još više, sakupljala otpad i pijesak kako bi otplatila preostali iznos od 699 dolara.

Štednja je godinama bila tajna koju nije znao niko od članova njene uže i šire familije. Budući da je poslove obavljala u zoru, njena djeca nisu ni znala da im majka sakuplja otpad i pijesak kako bi platila troškove hadža. Maryani ih je prvi put obavijestila o tome u aprilu ove godine, nakon što je dobila potvrdu o odlasku iz Ministarstva za vjerska pitanja Indonezije. Susjedi koji su saznali za njen plan, pitali su se kako su joj djeca dozvolila da godinama radi kao sakupljač otpada.

-Kako sam mogao pomoći majci, kad ni sam nisam znao da skuplja novac za hadž – izjavio je njen sin Dany Mulyana.

Maryani priznaje da je 26 godina veoma dug period, ali ističe da nikada nije brinula da li će biti u mogućnosti posjetiti sveta mjesta.

-Najvažnije je da sam uštedjela. Nikada nisam odustala. Uvijek sam ispunjene duše i nikad nisam osjetila umor – kazala je.

Majka četvero djece ističe da nije odmah prodavala otpad koji je pronašla, već tek nakon godinu, kada bi se nakupila veća količina.

-Kada bih ih prodala jednom godišnje skupila bih 1,2 miliona rupija (84 dolara). Uštedjela bih milion, a ostatak potrošila – dodala je Maryani.

Kada su u pitanju svakodnevni životni troškovi, Maryani pomažu njena djeca, koja već žive odvojeno sa svojim supružnicima,prenosi Faktor


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh